ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΝΔΡΕΣ

"Μου ξανάρχονται ένα-ένα…"

Οι οπαδοί της Παναχαϊκής έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Πάτρας...

...χρόνια δοξασμένα,
να’ τανε το 73’ να’ ρθει μια στιγμή,

Να περνάω καβαλάρης στου Γκράτσερ το αλώνι
και με τον μέγα Στραβοπόδη να 'πινα κρασί
Να πολεμάω με τον Κάλφιν στα κάστρα
και ο Λεβεντάκος να πετάει φωτιά,
και να κοιτάω της Ευρώπης τ' άστρα
και όλο τον κόσμο αγκαλιά...

Σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια ήταν, που η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της, νικώντας την Γκρατς 1-0 εκτός έδρας (είχε νικήσει και στην Αθήνα με 2-1 στο 1ο παιχνίδι) και παίρνοντας την πρόκριση για τους «32» του Κυπέλλου Ουέφα (!).

Ήταν τέτοιες οι στιγμές εκείνο το βράδυ του Οκτώβρη, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο τύπος της εποχής «ποδοσφαιριστές, συνοδοί και 500 περίπου Έλληνες είχαν γίνει «ένα ζωντανό κουβάρι» μέσα στο γήπεδο της Γκρατς και πήρε αρκετή ώρα για να αποσυρθούν από τον αγωνιστικό χώρο».

Ο τότε δήμαρχος της Πάτρας Κωνσταντίνος Γκολφινόπουλος, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα, έδωσε εντολή και η Αχαϊκή πρωτεύουσα φωταγωγήθηκε, ενώ απέστειλε τηλεγράφημα, στο οποίο τόνιζε: «Ως φίλαθλος και πρώτος πολίτης της Αχαϊκής πρωτευούσης αισθάνομαι υπερήφανος, διότι μετά την νίκην της Παναχαϊκής ακούσθηκε για μία ακόμη φορά στην Ευρώπη η Πάτρα μας και η Παναχαϊκή μας».

Οι φίλαθλοι της Παναχαϊκής, που παρακολουθούσαν την αναμέτρηση από το ραδιόφωνο, μετά τη νίκη-πρόκριση της «βασίλισσας», ξεχύθηκαν στους δρόμους με κοκκινόμαυρες σημαίες, ενώ τα αυτοκίνητα δημιούργησαν ατελείωτες ουρές, με τις κόρνες να μην σταματούν λεπτό. Ήταν 11 το βράδυ και περισσότεροι από 2.000 είχαν συγκεντρωθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου, όπου βρίσκονταν και τα γραφεία της ομάδας, ενώ στο σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας οι πιο ενθουσιώδεις, βουτούσαν για μια… χειμωνιάτικη «δροσιά».

Αξιοσημείωτο και ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ για τα σημερινά δεδομένα, πως την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο κατάμεστο στάδιο της Τούμπας που έπαιζε ο ΠΑΟΚ, μόλις ο «σπήκερ» ενημέρωσε για το γκολ του Σπεντζόπουλου και τη νίκη της Παναχαϊκής, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και άναψαν δεκάδες φωτοβολίδες (!!!).

Το ρεπορτάζ του αγώνα…
Η Παναχαϊκή ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που είχε προκριθεί σε δεύτερο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση και η διεθνής επιτυχία της υπήρξε δίκαιη. Η ομάδα κατάφερε να επιβληθεί της πανίσχυρης τότε Γκρατς μέσα στην έδρα της και μάλιστα παίζοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα με δέκα παίκτες, αφού στο 65ο λεπτό αποβλήθηκε ο Δανδέλης (πέταξε την μπάλα εκτός γηπέδου σε νεκρό χρόνο). Όπως κατέγραφε για την «Πελοπόννησο» ο απεσταλμένος της Ιωάννης Αδαμόπουλος, η Παναχαϊκή άξιζε της νίκης και «κορυφαίοι της ομάδος, πραγματικοί λέοντες, αναδείχθησαν ο τερματοφύλακας Πλιάτσικας και ο υπέροχος Μιχαλόπουλος».
Το πρώτο ημίχρονο είχε λήξει χωρίς τέρματα, με την αυστριακή ομάδα να έχει την υπεροχή. Το «χρυσό γκολ» πέτυχε ο Σπεντζόπουλος στο 49ο λεπτό. Ο Δανδέλης έδωσε ωραία πάσα και ο Μιχαλόπουλος έπιασε κεφαλιά και «έστρωσε» την μπάλα στον επερχόμενο Σπεντζόπουλο. Αυτός, με ψύχραιμο σουτ, έστειλε την μπάλα στα δίκτυα της αριστερής γωνίας του Αυστριακού τερματοφύλακα.
Μετά το γκολ η ομάδα οπισθοχώρησε για να κρατήσει το σκορ, ενώ με αντεπιθέσεις έφερνε σε δύσκολη θέση την αμυντική γραμμή της Γκρατς. Ο Πλιάτσικας αναδείχθηκε σε κορυφαίο παίκτη στης συνάντησης με τις αποκρούσεις του, ιδιαίτερα αυτή του 72ου λεπτού, όταν απέκρουσε «κεραυνό» με φανταστική εκτίναξη.
Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά. Η άμυνα αναγκάστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να παραχωρήσει τρία κόρνερ. Η «Ημέρα» σημείωνε: «Ο Ελβετός διαιτητής κ. Κέλερ εχαρακτηρίσθη υπό των φιλάθλων ως 13ος παίκτης της Γκρατς, λόγω της μεροληπτικής διαιτησίας του υπέρ της Αυστριακής ομάδος. Επίσης κατά την διάρκειαν του αγώνος επεκράτει δριμύ ψύχος».

Οι συνθέσεις…
Γκράτσερ (Πέσερ): Ρος, Μάγερ, Τραφέλα, Χούμπερτς, Λάμπριχτ, Κίρισιτς (65’ Μπράινερ), Φέιλνερ, Κόλτσινγκ, Πολέτνικ, Ρέπικ, Φιλίπ.
Παναχαϊκή (Μαν Γκίνες): Πλιάτσικας, Ανδρούτσος, Καλφίν, Λεβέντης, Σιδέρης, Παππάς, Στραβοπόδης, Λεβεντάκος, Δανδέλης, Μιχαλόπουλος (85’ Ζοάνος), Σπεντζόπουλος (89’ Σπυρόπουλος).
Διαιτητής: Κέλερ (Ελβετός)
Σκόρερ: 61’ Σπεντζόπουλος.
Θεατές: 6.500

Ο Σπεντζόπουλος θυμάται…
Μερικά χρόνια πριν, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» ζήτησε από τον χρυσό σκόρερ εκείνου του ματς, τον Δημήτρη Σπεντζόπουλο, να θυμηθεί εκείνο το βράδυ και αυτός δήλωνε: «Ήταν αρχές του β’ ημιχρόνου. Κάναμε επίθεση από δεξιά, βγάζει σέντρα ο Δανδέλης, τσιμπάει την μπάλα ο Μιχαλόπουλος, περνάει κάνοντας γκελ μπροστά μου, αριστερά στο ημικύκλιο της περιοχής, και όπως αναπηδά, στο ανέβασμα, στο ύψος του στήθους, σηκώνω το αριστερό πόδι σχεδόν οριζόντια, πιάνω το τέλειο κουτεπιέ και πάει στο απέναντι παράθυρο. Ήταν μια κινηματογραφική εκτέλεση, δεν το πίστευα εκείνη τη στιγμή ότι πήγε στο «Γ» και μόλις σε δευτερόλεπτα το συνειδητοποίησα, δεν ήξερα προς κατά που να τρέξω να πανηγυρίσω. Τρελάθηκα, γίναμε όλοι ένα κουβάρι. Ήρθαν όλοι πάνω μου και τότε κατάλαβα τι είχα κάνει».

Τους πήραν και τις… φανέλες
Την επομένη, ο αθλητικός συντάκτης στη στήλη «Αθλητική Ζωή» σημείωνε: «Η συγκίνηση, από την οποία κατελήφθησαν όλοι οι Έλληνες που παρηκολούθησαν την συνάντηση του Γκρατς, δεν περιγράφεται. Δύο απ’ αυτούς λιποθύμησαν, ενώ οι υπόλοιποι, για πολλή ώρα, περιέφερον στους ώμους των, μέσα στον αγωνιστικόν χώρο τους παίκτες μας και τους προπονητές κ.κ. Γκίννες και Πατρώνη. Οι Πατρινοί φίλαθλοι και ακόμη οι Έλληνες του Εξωτερικού, που παρευρέθησαν στο ματς «έγδυσαν» κυριολεκτικά τους αθλητές μας. Τους επήραν τις φανέλες και ό,τι άλλο ηδυνήθησαν, για ενθύμιο της μεγάλης νίκης μας». Οι πανηγυρισμοί συνεχίστηκαν ακόμη και στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η ομάδα και βρισκόταν 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη (ονομαζόταν Βάλντχοφ).

Στο ρεπορτάζ σημειωνόταν: «Αναφέρουμε ορισμένα ονόματα που αποτέλεσαν μια μόνιμη συντροφιά και «παρηγοριά» στην όλη αγωνία για την εξέλιξη της μεγάλης αναμετρήσεως: Δημ. Αραπογιάννης, Τάκης Τσέτσης, Ντίνος Λυγερός, Νίκος Ψαλλίδας, Λευτ. Μαρούδας, Κίμων Ασπιώτης, Ιωάν. Κριετσιώτης, Κων. Νικολόπουλος, Σπ. Φάκαλος, Χρ. Πετρής, Λάκης Κιούκης, Μιχ. Σιμιγάτος, Σπ. Πιπίνος, Γαβρ. Ευαγγελάτος, Κ. Θεοδωρόπουλος, Αντ. Ηλιόπουλος, Ευάγγ. Ηλιόπουλος, Χρ. Μπαντούνος, Χρ. Φραγκάκης, Βας. Κάνιστρας κ.ά.».

Έφτασε χθες εις Αθήνας η Παναχαϊκή
Η αποστολή της ομάδας έφτασε στις 2.30 τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. «Οι θριαμβευταί του Γκρατς εγένοντο δεκτοί από εκατοντάδες Πατρινούς φιλάθλους διαμένοντας εις Αθήνας, οι οποίοι με ζητωκραυγάς και άλλας εκδηλώσεις προσέδωσαν ένα ιδιαίτερον τόνον εις την υποδοχήν. Δέον να σημειωθή ότι εσχολιάσθη αναλόγως η παντελής απουσία των ποδοσφαιρικών παραγόντων του Κέντρου, όπως τουλάχιστον, συνέβαινεν εις παρόμοιας περιπτώσεις δι’ ομάδας του ΠΟΚ. Ιδιαιτέρως εσχολιάσθη η απουσία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού ή αντιπροσώπου του τουλάχιστον, καθώς και του προέδρου της ΕΠΟ. Η μοναδική παρουσία ήτο συνεργείον της τηλεοράσεως, το οποίον εκινηματογράφησε στιγμιότυπα και οι δημοσιογράφοι της οποίας επήραν συνέντευξιν από τον προπονητήν και τους ποδοσφαιριστάς της Παναχαϊκής», σημείωνε η «Αθλητική Ημέρα». Φαίνεται πως για τις Αρχές ήταν μικρής σημασίας οι δύο αλλεπάλληλες νίκες της ΠΓΕ και η μεγάλη πρόκριση.

Ο επόμενος αντίπαλος ήταν πανίσχυρος, η Τβέντε που είχε τερματίσει στην τέταρτη θέση του Ολλανδικού πρωταθλήματος, ενώ είχε μόλις αποκλείσει τη Σκωτσέζικη Νταντύ με συνολικό σκορ 7-2...

Σχόλιο: 38 χρόνια μετά, το ποδόσφαιρο βυθίζετε στην σαπίλα των στημένων, της παρανομίας και των ουσιών, την ίδια ώρα που οι φίλαθλοι μάταια περιμένουν την μεγάλη τους αγάπη, να επιστρέψει σε στιγμές δόξας.  Τι να κάνεις αλήθεια; Να χαρείς που έστω πρόλαβες το τέλος του ποδοσφαίρου της παλιάς εποχής και την "βασίλίσσα" στην Α' Εθνική, το Ιντερτότο κ.ο.κ ή να νοσταλγήσεις όλα αυτά που δεν έζησες ποτέ, την εποποιία του Γκράτσερ, σε εποχές με αληθινούς ΗΡΩΕΣ...

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ...

2 Σχόλια

2 Comments

Αφήστε Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες

Ημερολόγιο

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

PgeOle App για PC

Περισσότερα από ΒΟΛΕΪ