ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΝΔΡΕΣ

Τα μπαράζ του μακρινού 1963…

Η ομάδα του 1963-64: Όρθιοι Κώστας Φαρμάκης, Πέτρος Λεβεντάκος, Πολύζος, Τάκης Γιαννιώτης, Σταματελόπουλος, Κρητικός Καθιστοί: Παύλος Εμμανουηλίδης, Αργ. Αργυρόπουλος, Νίκος Ζαγκότσης, Αδαμ Χρονόπουλος, Στέλιος Μπραουδάκης

Η ομάδα του 1963-64: Όρθιοι Κώστας Φαρμάκης, Πέτρος Λεβεντάκος, Θύμιος Πολύζος, Τάκης Γιαννιώτης, Πέτρος Σταματελόπουλος, Δημήτρης Κρητικός...
Καθιστοί: Παύλος Εμμανουηλίδης, Αργ. Αργυρόπουλος, Νίκος Ζαγκότσης, Αδαμ Χρονόπουλος, Στέλιος Μπραουδάκης...

Η «μεγάλη Κυρία» της Πελοποννήσου ρίχτηκε φέτος στην μάχη των μπαράζ ανόδου στην Α’ Εθνική και αυτό αποτελεί το πρώτο ποδοσφαιρικό θέμα αναζήτησης της συνεργασίας «PgeOle» και «ΑΧΑΙΩΝ-3»... Η Παναχαϊκή αποτελεί από το 1999 τον πολυνίκη σύλλογο της Β’ Εθνικής με 5 πρωταθλήματα και 8 ανόδους, αλλά σήμερα θα μας απασχολήσει μια χρονιά που έκλεισε αποτυχημένα –όπως και η φετινή-, αφού η Πατρινή ομάδα έφτασε στα μπαράζ ανόδου, αλλά δεν κατάφερε να πάρει και την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία…

Ταξιδεύουμε 52 χρόνια πίσω στο χρόνο… Η Πατρινή ομάδα συμμετέχει για 4η χρονιά στην νεοσύστατη Β’ Εθνική, παλεύοντας στην άνοδο, αλλά μένοντας οριακά εκτός στόχου (2η το 1960-61, 4η το '61-62 και 5η το '62-63). Είναι μια εποχή που θα αποτελέσει την απαρχή της «χρυσής ομάδας του '73», αφού παίκτες όπως ο Λεβεντάκος και ο Ρήγας (σ.σ. δανεικός με υποσχετική στον Ολυμπιακό Πατρών) έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους και αρχίζουν να δημιουργούν το φανταστικό σύνολο που έστειλε την ομάδα στο Ουέφα

Τα μπαράζ ανόδου της Β' Εθνικής του 1963-64, είναι η μόνη φορά που η Παναχαϊκή πάλεψε μέσω αγώνων κατάταξης να ανέβει στην Α' Εθνική και δυστυχώς αυτή ήταν πλήρης αποτυχία...

Το διάστημα 1962-63 έως 1964-65, υπήρχαν 4 Όμιλοι και ανέβαιναν στην μεγάλη κατηγορία 2 ομάδες, έπειτα από αγώνες κατάταξης των πρωταθλητών των ομίλων. Παναχαϊκή, Προοδευτική, Αχιλλέας Τρικάλων και Φίλιπποι Καβάλας ήταν αυτοί που αγωνίστηκαν σε ένα μίνι-πρωτάθλημα…

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…
Κάτι αρκετά εντυπωσιακό είναι πως αν και είμαστε μόλις στο 1963, με δεδομένο πως οι ομάδες βασίζονται σε γηγενείς παίκτες ή της περιοχής, η Πατρινή ομάδα έχει σαν χαρακτηριστικό την παρουσία πολλών ποδοσφαιριστών από την Αθήνα (ΑΕΚ, ΠΑΟ, Πανιώνιο, Δάφνη Αθηνών), που στο τέλος θεωρήθηκαν και υπεύθυνοι για την αποτυχία της ανόδου… Όταν μιλάμε για παίκτες όπως ο Ζαγκότσης (για τον οποίο έγιναν επεισόδια εις βάρος παραγόντων της ΑΕΚ από οπαδούς της λόγω της μεταγραφής του), ο Κοζαδίνος (αποκτήθηκε με 120.000 δραχμές στον ΠΑΟ), ο Μπραουδάκης (ένας από τους κορυφαίους που ανέδειξε το χανιώτικο ποδόσφαιρο), ο Χρονόπουλος (Πανιώνιος) κ.α., φαίνεται η πρόθεση της ομάδας για άνοδο στην Α' Εθνική...

Όμως, την… πάτησε στα μπαράζ, με τους «ξένους» (σ.σ. όσους ήταν εκτός Πατρών) να έχουν μειωμένη απόδοση, που είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αποχωρήσουν την επόμενη χρονιά (1964-1965), όταν και προωθήθηκαν οι μικροί από τον Πανιώνιο Αγυιάς (Δαβουρλής, Μιχαλόπουλος, Μπρούμας)…

Ο αρχικός ενθουσιασμός της νίκης με την Καβάλα θα ακολουθήσει η απογοήτευση των αποτυχιών (ήττα στα Τρίκαλα, «Χ» στην Πάτρα με την Προοδευτική και ήττα στην Καβάλα), ενώ η ευρεία νίκη κόντρα τα Τρίκαλα στην Πάτρα θα αναζωπυρώσει τις ελπίδες που θα σβήσουν με την ήττα στον Πειραιά.

Ακόμη και τότε όμως, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κόντρες, το παρασκήνιο αν και βρισκόμαστε σε άλλες εποχές. Η ήττα στα Τρίκαλα με γκολ-οφσάιντ θα φέρει την πρώτη ένσταση από πλευράς Πατρινών που στηρίχθηκαν και στην άρνηση του βοηθού να υπογράψει το φ.α. (!), ενώ στο 1-1 με την Προοδευτική στην Πάτρα, ο γυμνασίαρχος του αγώνα έγραψε ξεκάθαρα στην έκθεση του ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αποτέλεσμα αγωνιστικής προσπάθειας (!!!) με τις ομάδες να ζητούν αντίγραφα για να υποβάλλουν μηνύσεις.

Ακόμη και έτσι όμως, ήταν τέτοια η δίψα του κόσμου, που μετά το 3-0 επί των Τρικάλων στην Αγυιά, οι ελπίδες όλων για άνοδο στην Α' Εθνική έσβησαν κάθε.. σύννεφο και άπαντες ταξίδεψαν στον Πειραιά που όμως η Παναχαϊκή απέτυχε, γνωρίζοντας την ήττα με 3-0 (!).

Λεβαντάκος - Κρητικός και Φαρμάκης σε παιχνίδι στην Αγυιά...

Λεβεντάκος - Κρητικός και Φαρμάκης σε παιχνίδι στην Αγυιά...

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ...

 24/05/1964  ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  Φίλιπποι Καβάλας 2-1 (33' Κοζαδίνος, 82' Εμμανουηλίδης / 18’ Καραγιάννης)
 31/05/1964  Αχιλλεύς Τρικάλων  ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1-0  (65' Χαριτίδης)
 07/06/1964  ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  Προοδευτική 1-1  (85' Ζαγκότσης / 65' Φρατζής)
 14/06/1964  Φίλιπποι Καβάλας  ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2-0  (3' Χαραλαμπίδης, 82' Γαρίτσης)
 17/06/1964  ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  Αχιλλεύς Τρικάλων 3-0  (15' Κοζαδίνος, 27', 47' Λεβεντάκος)
21/06/1964  Προοδευτική  ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 3-0 (37', 47' πεν. Φρατζής, …)

ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ, ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ…
Στις 24 Μαΐου 1964 όλα ξεκινούν ιδανικά… Μπροστά σε 12.000 κόσμο, η Παναχαϊκή νικά με 2-1 τους Φίλιππους Καβάλας και κάνει το πρώτο βήμα για άνοδο. Η ήττα στα Τρίκαλα από τον τοπικό Αχιλλέα (1-0), με πολλά παράπονα από τον διαιτητή, η «γκέλα» με την Προοδευτική στην Πάτρα (1-1) και η ήττα με 2-0 στην Καβάλα ρίχνουν το ηθικό των «Αχαιών», που νικούν 3-0 τους Τρικαλινούς στο γήπεδο τους και στον Πειραιά στις 21/6 παίζουν με την Προοδευτική για την άνοδο στην Α' Εθνική. Εκεί θα ηττηθούν με 3-0 και θα επιστρέψουν στην πρωτεύουσα του Νομού με σκυμμένα κεφάλια, δεχόμενοι την σκληρή κριτική του τύπου…

Ας δούμε αναλυτικά τους αγώνες των μπαράζ…

[accordion]
[acc_item title="(1ος αγώνας): ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ – ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 2-1
Στάδιο Παναχαϊκης (24.05.1964 – 5μ.μ.): 10.000 θεατές"]Πάνω από 10.000 κόσμος στην Αγυιά ήρθε να συμπαρασταθεί στη Παναχαϊκή προκειμένου το όνειρο της ανόδου στην Α' Εθνική να γίνει πραγματικότητα !
Οι πόρτες του σταδίου είχαν ανοίξει από τις 1 το μεσημέρι.

Θετικό το πρώτο βήμα, έστω και δύσκολο. Οι Μακεδόνες εντυπωσίασαν με τη τεχνική τους υπεροχή, κυριάρχησαν σε μεγάλα διαστήματα, αλλά υστερούσαν στη τελική προσπάθεια. Νευρικό και αμφίρροπο το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο με χαμένες ευκαιρίες και από τις δυο ομάδες.

Στην επανάληψη οι «κοκκινόμαυροι» μπήκαν δυνατά και πίεσαν μέχρι το 60'. Στη συνέχεια όμως οι φιλοξενούμενοι όχι μόνο ισορρόπησαν αλλά πήραν γρήγορα και τη πρωτοβουλία που τη διατήρησαν ως το 82', όταν δέχτηκαν το δεύτερο γκολ. Από το σημείο αυτό και μετά κατέρρευσαν.

Η Παναχαϊκή δεν ικανοποίησε αγωνιστικά και πήρε το παιχνίδι μόνο χάρις στην ποιότητα και την εμπειρία κάποιων παικτών της. Η άμυνα δεν απέφυγε τα συχνά λάθη, με κύριο υστερήσαντα τον Σταματελόπουλο. Καλοί οι Πολύζος - Λεβεντάκος στο κέντρο, ενώ από τους επιθετικούς ξεχώρισαν οι Κοζαδίνος και Ζαγκότσης. Αντίθετα υστέρησε φανερά ο Μπραουδάκης.

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ…
18' Γκολ: Αδράνεια της κοκκινόμαυρης άμυνας, μπάσιμο και γκολ από τον Καραγιάννη (0-1).
33' Γκοοοοοοοοολ: Κάθοδος του Λεβεντάκου που τροφοδοτεί τον Ζαγκότση για να διώξουν σε κόρνερ οι αμυντικοί. Το εκτελεί αριστοτεχνικά ο Εμμανουηλίδης και ο Κοζαδίνος πηδάει στη μικρή περιοχή και με ασύλληπτη κεφαλιά ισοφαρίζει (1-1).
81' Δοκάρι: Δυνατό σουτ του Γαρίτση της Καβάλας βρίσκει το δοκάρι του Κρητικού.
82' Δοκάρι: Πάσα του Χρονόπουλου στον Λεβεντάκο και ψηλοκρεμαστή σέντρα του τελευταίου. Παραλήπτης της μπάλας ο Ζαγκότσης που επιχειρεί σουτ πάνω στα σώματα για να παρέμβει ο Χρονόπουλος και να βρει με νέο σουτ το δοκάρι…
…Γκοοοοολ: Στην επαναφορά οι αμυντικοί παραχωρούν κόρνερ. Εκτελεστής ο σπεσιαλίστας Εμμανουηλίδης που με φαλτσαριστό άπιαστο σουτ στέλνει τη μπάλα απευθείας στα δίχτυα (2-1) !
(Η φάση έγινε στην δυτική εστία προς την Έλληνος Στρατιώτου και η εκτέλεση από την δεξιά, όπως κατέβαινε η Παναχαϊκή, γωνία. Ήταν ένα θεαματικό γκολ που πανηγυρίστηκε από όλους τους θεατές έξαλλα. Ανάμεσα τους και ο γραφών που παρακολουθούσε το κρίσιμο ματς όρθιος από το βόρειο «τούμπι» προς την Αμερικής.)
85': Χτύπημα εν ψυχρώ του Νικολόπουλου στον Γιαννιώτη.
(Ο καλός –γενικά– Ρουμάνος διαιτητής Τοτ ελέγχεται γιατί άφησε ατιμώρητο τον παίκτη της Καβάλας.)

Η σύνθεση…
Παναχαϊκή (Μανταλόπουλος): Κρητικός, Σταματελόπουλος, Γιαννιώτης, Φαρμάκης, Πολύζος, Λεβεντάκος, Εμμανουηλίδης, Κοζαδίνος, Ζαγκότσης, Χρονόπουλος, Μπραουδάκης.

* Στο άλλο παιχνίδι…
Γηπ. Νίκαιας: Προοδευτική - Τρίκαλα 1-1 (6.000 θεατές)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΡΑΖ (Σε 1 αγώνα)…
Παναχαϊκη 3β. (2-1)
Προοδευτική 2β. (1-1)
Τρίκαλα 2β. (1-1)
Φίλιπποι Καβάλας 1β. (1-2)
*Βαθμολογικό σύστημα (3-2-1)…[/acc_item]
[acc_item title="(2ος αγώνας): TΡΙΚΑΛΑ – ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1-0
Εθνικό Στάδιο Τρικάλων (31.05.1964 – 5μ.μ.): 10.000 θεατές"]Η Παναχαϊκη έπαιξε ως ομάς ανωτέρας κλάσεως γραφεί στον πρωτοσέλιδο τίτλο του θέματος η «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ»…

Πάνω από 10.000 κόσμος στο γήπεδο, ανάμεσα τους αρκετοί Πατρινοί. Οι γηπεδούχοι είχαν την υπεροχή στο πρώτο μέρος ενώ η Παναχαϊκή έγινε επιθετική κυρίως μετά το 1-0 που σημειώθηκε στο 65' (Χαριτίνης κεφαλιά) υστέρα από φάση διάρκειας. Η Πατρινή ομάδα πίεσε στο τέλος και κέρδισε πολλά κόρνερ. Γενικά η εμφάνιση της ήταν βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο ματς, υπερτέρησε στον τεχνικό τομέα και το τελικό σκορ την αδικεί. Στο 15' ο Ζαγκότσης υστέρα από πασά του Κοζαδίνου

, έπιασε δυνατό σουτ μόλις άουτ. Στο 23' ο Κρητικός απέκρουσε θεαματικά φάουλ του Κακαβίτσα.

Δυνατά ξεκίνησε το β' μέρος με τη Παναχαϊκή να χάνει τη μεγάλη ευκαιρία στο 49', όταν ο Εμμανουηλίδης σε τετ-α-τετ με τον γκολκίπερ Λύμπο, σούταρε βιαστικά στα χέρια του. Στο 49' και πάλι έσωσε ο Κρητικός σε άμεσο του Τσιλαλίδη. Στο 50' ύστερα από κόρνερ του Εμμανουηλίδη ο Λύμπος έχασε την μπάλα για να αποσοβήσει το 0-1 ο Πανταζής διώχνοντας πάνω στη γραμμή.

Κρητικός, Γιαννιώτης, Ζαγκότσης, Εμμανουηλίδης οι κορυφαίοι «κοκκινόμαυροι».

Ήταν μια μοιραία ήττα που δυστυχώς μέτρησε στο τέλος. Ο Πατραϊκός τύπος την αποδίδει στο μικρό γήπεδο και στα πολλά τεχνικά οφσάιντ που χρεώθηκε, για τον λόγο αυτό, η Παναχαϊκή. Σύμφωνα, εξάλλου, με το ρεπορτάζ της «Ημέρας» (στο οποίο συμπίπτει και ο «Νεολόγος») το γκολ των Τρικάλων ήταν οσφάιντ, κάτι που υπέδειξε ο αρμόδιος Βούλγαρος επόπτης Ντίνοφ (διαιτητής FIFA), ο οποίος υπέγραψε το φύλλο αγώνος με την επιφύλαξη ότι το γκολ δεν ήταν έγκυρο. Ατυχώς ο Ρουμάνος διαιτητής Ντινέσκου δεν δέχτηκε την υπόδειξη του βοηθού του.

* Η Παναχαϊκή υπέβαλε ένσταση κακής διαιτησίας…

Η σύνθεση…
Παναχαϊκή (Μανταλόπουλος): Κρητικός, Σταματελόπουλος, Γιαννιώτης, Φαρμάκης, Λεβεντάκος, Πολύζος, Εμμανουηλίδης, Ζαγκότσης, Βεργίνης, Χρονόπουλος, Κοζαδίνος.

* Στο άλλο παιχνίδι…
Εθνικό Στάδιο Καβάλας: Φίλιπποι Καβάλας – Προοδευτική 2-4

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΡΑΖ (Σε 2 αγώνες)…
Προοδευτική 5β. (5-3)
Τρίκαλα 5β. (2-1)
Παναχαϊκή 4β. (2-2)
Φίλιπποι Καβάλας 2β. (3-7)
*Βαθμολογικό σύστημα (3-2-1)…[/acc_item]
[acc_item title="(3ος αγώνας): ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 1-1
Στάδιο Παναχαϊκής (07.06.1964 – 5.30μ.μ.): 7.074 εισιτήρια"]Ήταν ένα μεγάλο βαθμολογικό ντέρμπυ με πολύ κόσμο, παρά τη ζεστή. Κοπήκαν 7074 εισιτήρια (των 20 δραχμών) όμως οι θεατές ξεπερνούσαν τις 10 χιλιάδες.

Η εξέλιξη και το τελικό σκορ απογοήτευσαν τους Πατρινούς φιλάθλους που μετά την ήττα στα Τρίκαλα έβλεπαν την ομάδα τους να αποτυγχάνει για δεύτερη συνεχή Κυριακή και τις ελπίδες για άνοδο στην Α' Εθνική να περιορίζονται.

Βεβαία η Προοδευτική ήταν ένας πολύ δυνατός αντίπαλος, με παίκτες ικανοτάτους για τη κατηγορία, όπως ο Φ. Μπαλόπουλος, ο Φίλιος, ο Bεργίδης και κυρίως ο φορ Φραντζής, πρώτος σκόρερ της χρονιάς στη Β' Εθνική. Επιπλέον η Παναχαϊκή από το 5ο μόλις λεπτό έπαιζε με 10 παίκτες λόγω τραυματισμού και αποχώρησης του Χρονόπουλου -κάτι που έκανε πιο δύσκολο το έργο της-. Προσθέστε σε αυτά την ατυχία (δοκάρι του Μπραουδάκη στο 55' ύστερα από συνδυασμό Ζαγκότση – Κοζαδίνου), τη διαιτησία (δεν έδωσε πέναλτι σε καθαρό χέρι του Ε. Μπαλόπουλου μέσα στη περιοχή, σε επικίνδυνη σέντρα του Εμμανουηλίδη), καθώς και τον αργό ρυθμό και το παιχνίδι κέντρου στο μεγαλύτερο διάστημα (κάτι που έδωσε λαβή σε «ψιθύρους» και σχόλια *) κι έχετε τους λογούς που οδήγησαν τελεσίδικα στην ισοπαλία

Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο εικοσάλεπτο της επανάληψης όταν και πάγωσαν την Αγυιά καθώς ένα μακρινό ψηλοκρεμαστό σουτ του Φραντζή στο 65' έπιασε στον ύπνο τον Κρητικό (που φέρει ευθύνη) και κατέληξε στα δίχτυα (0-1). Στη συνέχεια η Παναχαϊκή κυριάρχησε, κέρδισε το πέναλτι που δεν της δόθηκε
πίεσε, για να ισοφαρίσει τελικά στο 85', με ευθύβολο συρτό γωνιακό σουτ του Ζαγκότση μετά από μπάσιμο του Πολύζου.

ΑΛΛΕΣ ΦΑΣΕΙΣ…
15’: Χρονόπουλος – Ζαγκότσης συνεργάζονται, σουτ του τελευταίου αποκρούει ο γκολκίπερ Αναστασιάδης.
20’: Ατομική προσπάθεια και σουτ του Φραντζή, αποκρούει με εκτίναξη ο Κρητικός.
53’: Ο Αναστασιάδης λέει όχι σε βολίδα του Πολύζου.
57’: Ο Κρητικός τον μιμείται σε δυνατό σουτ του Φραντζή.
75’: Η ευκαιρία του αγώνα. Ο Μπραουδάκης μια ανάσα απ το γκολ χάνει τη μπάλα και ο Φίλιος προλαβαίνει και διώχνει.
80’: Δυνατό σουτ του Φ. Μπαλόπουλου αποκρούει σε κόρνερ ο Κρητικός.
83’: Ο Εμμανουηλίδης εκτελεί κόρνερ, ο Ζαγκότσης σουτάρει και τη τελευταία στιγμή απομακρύνουν οι αμυνόμενοι.

* Από τη Παναχαϊκή διακρίθηκαν οι Σταματελόπουλος, Φαρμάκης, Γιαννιώτης ενώ και ο Κρητικός ήταν καλός με εξαίρεση τη φάση του γκολ. Οι επιθετικοί προσπάθησαν με καλύτερο τον Ζαγκότση
** Παρατηρητικός ο Ελβετός διαιτητής Χαρμάγερ. Χάλασε την εικόνα του μόνο στη περίπτωση του πέναλτι.

Η σύνθεση…
Παναχαϊκή (Μανταλόπουλος): Κρητικός, Σταματελόπουλος, Γιαννιώτης, Φαρμάκης, Πολύζος, Λεβεντάκος, Εμμανουηλίδης, Κοζαδίνος, Ζαγκότσης, Χρονόπουλος, Μπραουδάκης.

* «Εθνικός Κήρυξ»: «Από την αρχήν και οι 22 παίκτη έδειξαν απροθυμίαν και κινούντο βραδέως με αντικειμενικών τους σκοπών, ως τουλάχιστον εφαίνετο, να μην σημειώσουν τέρμα. Η τακτική τους αυτή, μακράν απέχουσα από την γνωστήν τεχνικήν και δυναμικότητα της Πειραϊκής ομάδος, αφενός και του γνωστού εις τους Πατρινούς παιχνιδιού της Παναχαϊκής όταν οι παίκτες της θέλουν να αγωνιστούν, απογοήτευσε τις χιλιάδες των φιλάθλων οι οποίοι δικαιολογημένως εξέσπασαν εις παρατεταμένα γιουχαΐσματα και υβρεολόγια εναντίον των παικτών».

* Μέγα θέμα δημιουργήθηκε καθώς ο γυμνασίαρχος του αγώνα στην έκθεση του έγραψε ότι: «το αποτέλεσμα του αγώνος δεν ήτο προϊόν της καθαράς αγωνιστικής προσπαθείας των παικτών». Ο γραφών που παρακολούθησε το ματς οφείλει να καταθέσει, πενήντα χρόνια μετά,  ότι παρόμοια εντύπωση δημιουργήθηκε ανάμεσα στους οπαδούς της Παναχαϊκής. Οι διοικήσεις των δύο συλλόγων με επιστολή τους ζήτησαν αντίγραφο της έκθεσης προκειμένου να υποβάλουν μηνύσεις κατά του γυμνασίαρχου.

* Στο άλλο παιχνίδι…
Εθνικό Στάδιο Καβάλας: Φίλιπποι Καβάλας – Αχιλλέας Τρικάλων 1-4

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΡΑΖ (Σε 3 αγώνες)…
Τρίκαλα 8β. (6-2)
Προοδευτική 7β. (6-4)
Παναχαϊκή 6β. (3-3)
Φίλιπποι Καβάλας 3β. (4-11)
*Βαθμολογικό σύστημα (3-2-1)…[/acc_item]
[acc_item title="(4ος αγώνας): ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2-0
Εθνικό Στάδιο Καβάλας (14.06.1964 – 5.30μ.μ.): 4.000 θεατές"]Απογοητευτική εμφάνιση και οδυνηρή βαθμολογικά ήττα που ψαλίδισε ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για άνοδο. Αν σκεφτεί κανείς ότι από το ίδιο γήπεδο πέρασαν με… τεσσάρες η Προοδευτική και τα Τρίκαλα, μπορεί να καταλάβει το ύψος της αποτυχίας. Πιθανότατα πια η Παναχαϊκή ήθελε μόνο νίκες στα υπόλοιπα 2 ματς πράγμα δύσκολο αφού το δεύτερο το είχε έκτος με τους Πειραιώτες.

Χαρακτηριστικών της μετρίας αποδόσεως των φιλοξενούμενων -θα γράψει ο ανταποκριτής της «ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ»- είναι ότι: «μιαν μόνον φορά απείλησε σοβαρά την εστίαν των Φιλίππων εις το 82' οπότε εκέρδισε δυο αλλεπάλληλα κόρνερ. Ουδείς εκ των παικτών της Παναχαϊκής (πλην του εκπληκτικού γκολκίπερ Κρητικού) απέδωσε ικανοποιητικά». Σε δυο-τρεις γραμμές όλη η τραγωδία.

Οι «κοκκινόμαυροι» όχι μόνο δεν αντέδρασαν σωστά στο 1-0 που έγινε μόλις στο 3ο λεπτό αλλά κινδύνεψαν επανειλημμένα με δεύτερη παραβίαση κάτι που τελικά δεν το απέφυγαν στο 83'. Στο ενδιάμεσο, διατήρησαν περιοδικά μιαν ανούσια και εντελώς ακίνδυνη υπέροχη. Ενδεικτικό της απογοήτευσης για την εικόνα και την ήττα της Παναχαϊκής είναι το σχόλιο του «Νεολόγου»: «Το ποδόσφαιρον μας εδέχθη ένα ακόμη ράπισμα – ίσως το ισχυρότερο. Το Πατραϊκόν ποδόσφαιρον θα μείνει δια πάντα εις την αφάνειαν. Και τούτο διότι η Παναχαϊκή, η αδιαφιλονίκητη πρώτη ποδοσφαιρική δύναμις της πόλεως μας δεν θα είναι οικονομικώς εύρωστος όπως πριν.
Η διοίκησης της Παναχαϊκής υπέστη τα πάνδεινα προκειμένου να ικανοποιήσει τας απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών που κατεφάνη ότι κατά πλειοψηφίαν δεν επέδειξαν όσην έπρεπε αγωνιστικότητα. Ήδη το όνειρο των φιλάθλων όπως μια ομάς των Πατρών ευρεθεί εις την Α' Εθνικήν κατηγορίαν διαλύεται.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα εκτός από τον Kρητικό, καλά έπαιξαν και οι Βεργίνης, Παπαντωνόπουλος, Δρόσος ενώ μετριότατοι ήσαν οι Λεβεντάκος, Γιαννιώτης, Φαρμάκης. Την απόδοση των Αθηναίων παικτών (Πολύζου, Εμμανουηλίδη, Ζαγκότση, Κοζαδίνου) χαρακτηρίζει «αρνητική».

* 4.000 κόσμος στο γήπεδο με διαιτητή τον Ελβετό Σόσερ και επόπτες επίσης Ελβετούς.

Η σύνθεση…
Παναχαϊκή (Μανταλόπουλος): Κρητικός, Παπαντωνόπουλος, Γιαννιώτης, Φαρμάκης, Πολύζος, Λεβεντάκος, Εμμανουηλίδης, Ζαγκότσης, Κοζαδίνος, Βεργίνης, Δρόσος.

* Στο άλλο παιχνίδι…
Εθνικό Στάδιο Τρικάλων: Αχιλλέας Τρικάλων - Προοδευτική 2-1
(Σε ένα επεισοδιακά ματς όπου αποβλήθηκαν δυο παίκτες της Προοδευτικής και ένας των γηπεδούχων. Μετά το αποτέλεσμα αυτό και σε συνδυασμό με τη δική μας ήττα στη Καβάλα, οι Θεσσαλοί κέρδισαν μαθηματικά το πρώτο εισιτήριο για την Α' Εθνική)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΡΑΖ (Σε 4 αγώνες)…
Τρίκαλα 11β. (8-3)
Προοδευτική 8β. (7-6)
Παναχαϊκή 7β. (3-5)
Φίλιπποι Καβάλας 6β. (6-11)
*Βαθμολογικό σύστημα (3-2-1)…[/acc_item]
[acc_item title="(5ος αγώνας): ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ – ΤΡΙΚΑΛΑ 3-0
Στάδιο Παναχαϊκής (17.06.1964 – 5.30μ.μ.): 2.329 εισιτήρια"]Απέναντι στα αδιάφορα βαθμολογικά αλλά πλήρη Τρίκαλα, η Παναχαϊκή παρουσιάστηκε πολύ ανώτερη και δεν θα' ταν υπερβολή να πει κανείς ότι το σκορ την αδικεί. Είχε απολυτή εδαφική υπέροχη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και δημιούργησε πλήθος φάσεις. Οι φιλοξενούμενοι δεν δικαίωσαν ούτε μια στιγμή την άνοδο τους στην Α' Εθνική. Οι φίλαθλοι διερωτόντουσαν ποια ομάδα από τις δυο άξιζε να είχε πάρει το εισιτήριο.

ΤΑ ΓΚΟΛ…
17’ Γκοοοολ: Ο Ζαγκότσης αφού δέχτηκε μπροστινή μπαλιά του Πολύζου έδωσε στον Κοζαδίνο που με πλασαριστό σουτ έγραψε το 1-0.
23’ Γκοοοοοοολ: Ο Ζαγκότσης κέρδισε κόρνερ. Το χτύπησε αριστοτεχνικά ο Εμμανουηλίδης και ο Λεβεντάκος έπιασε κεφάλια στέλνοντας τη μπάλα για δεύτερη φορά στα αντίπαλα δίχτυα.
48’ Γκοοοοοοοοολ: Συνδυασμός ΒεργίνηΖαγκότσηΛεβεντάκου και ο τελευταίος σκόραρε και πάλι, αυτή τη φορά με βολίδα.

* Οι «κοκκινόμαυροι» είχαν και δυο δοκάρια στο 20' και στο 30' σε σουτ αντίστοιχα των Εμμανουηλίδη, Ζαγκότση
** Το Πέναλτι που κέρδισε ο Ζαγκότσης στο 10' δεν αξιοποιήθηκε.
Ο Πολύζος, που το χτύπησε, ξεγέλασε τον γκολκίπερ Λύμπο στέλνοντας τον στην άλλη γωνία αλλά η μπάλα βρήκε τη ριζά της καθετής δοκού.
*** Η Παναχαϊκή είχε κορυφαίο τον Ζαγκότση, χωρίς να υστερήσει κανείς από τους υπόλοιπους. Λύμπος, Πουλιάνας, Κακαβίτσας οι καλύτεροι των Τρικάλων.
**** Πολύ κάλος ο αυστριακός διαιτητής Χελδεμπέργκερ. Μοναδικό του σφάλμα η μη αποβολή του σέντερ-μπακ των Θεσσαλών Μακρή στο 50’ όταν χτύπησε εν ψυχρώ τον Ζαγκότση και υπήρξε δίλεπτη διακοπή.
***** Οικονομική αποτυχία είχε -λόγω και του εργάσιμου της ημέρας- ο αγώνας
συμφώνα με τα στοιχειά της «Πελοποννήσου». Κοπήκαν μονό 2.329 εισιτήρια και εισπράχτηκαν 48.780 δραχμές. Μετά την αφαίρεση της αμοιβής των τριών αυστριακών διαιτητών (25.000 δρχ.), των φόρων και των κρατήσεων, στις δυο ομάδες έμειναν για διανομή 930 δραχμές !

Η σύνθεση…
Παναχαϊκή (Μανταλόπουλος): Κρητικός, Σταματελόπουλος, Γιαννιώτης, Φαρμάκης, Πολύζος, Βεργίνης, Εμμανουηλίδης, Κοζαδίνος, Ζαγκότσης, Λεβεντάκος, Μπραουδάκης.

* Στο άλλο παιχνίδι…
Στάδιο Καραϊσκάκη: Προοδευτική – Φίλιπποι Καβάλας 2-1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΡΑΖ (Σε 5 αγώνες)…
Τρίκαλα 12β. (8-6)
Προοδευτική 11β. (9-7)
Παναχαϊκή 10β. (6-5)
Φίλιπποι Καβάλας 7β. (7-13)
*Βαθμολογικό σύστημα (3-2-1)…[/acc_item]
[acc_item title="(6ος αγώνας): ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 3-0
Στάδιο Καραϊσκάκη (21.06.1964 – 5.30μ.μ.): 25.000 θεατές"]Ήταν ο τελευταίος επίσημος αγώνας της χρόνιας. Με την ήττα αυτή η Παναχαϊκή έχασε την άνοδο στην Α' Εθνική, που πηρέ η αντίπαλος της. Δυστυχώς οι «κοκκινόμαυροι» παίκτες δεν ανταποκρίθηκαν στη κρισιμότητα του αγώνα. Ήθελαν μονό νίκη, αφού με ισοπαλία ανέβαιναν οι γηπεδούχοι.

Οι τελευταίοι ξεκίνησαν «φοβισμένα», με πέντε παίκτες στην άμυνα, αλλά όταν είδαν ότι οι δικοί μας ήταν σε άσχημη μέρα ξανοίχτηκαν, και στις αρχές της επανάληψης είχαν καθαρίσει (2-0) με δυο γκολ του Φραντζή (37', 47' - το δεύτερο με πέναλτι).

Καμιά γραμμή της ομάδας μας δεν δούλεψε. Σε ατομικό επίπεδο μόνο 4 το πάλεψαν: Φαρμάκης, Λεβεντάκος, Βεργίνης, Γιαννιώτης. Όμως ούτε αυτοί έφτασαν στο ύψος των πραγματικών τους δυνατοτήτων25 χιλιάδες κόσμος στις γεμάτες κερκίδες απ τους όποιους πολλές χιλιάδες ΠατρινοίΈλλειψη αγωνιστικότητας καταλογίζει στους «κοκκινόμαυρους» παίκτες η "Ημέρα", ενώ ο τίτλος της «Πελοποννήσου» είναι χαρακτηριστικός: «Η Παναχαϊκή ηττήθη λόγω αδιαφορίας των ξένων παικτών της».

Διαιτητής ο αυστριακός Σούμπερτ (15ο παιχνίδι του στην Ελλάδα).

Ιστορική αποτυχία λοιπόν για τη Παναχαϊκή -παρά την κινητοποίηση των φιλάθλων και τη μεγαλειώδη συμπαράσταση τους-. Οι παίκτες που τη χρεωθήκαν: Κρητικός, Σταματελόπουλος, Γιαννιώτης, Φαρμάκης, Πολύζος, Βεργίνης, Εμμανουηλίδης, Ζαγκότσης, Λεβεντάκος, Κοζαδίνος, Μπραουδάκης.

* Στο άλλο παιχνίδι…
Εθνικό Στάδιο Τρικάλων: Τρίκαλα – Φίλιπποι Καβάλας 2-1

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΡΑΖ (Σε 6 αγώνες)…
Τρίκαλα 15β. (10-7)
Προοδευτική 14β. (12-7)
Παναχαϊκή 11β. (6-8)
Φίλιπποι Καβάλας 8β. (8-15)
*Βαθμολογικό σύστημα (3-2-1)…[/acc_item]
[/accordion]

Γιαννιώτης και Κρητικός, 2 εκ των κορυφαίων "ροσονέρι"

Γιαννιώτης και Κρητικός, 2 εκ των κορυφαίων "ροσονέρι"

[accordion]
[acc_item title="Μικρά-Μικρά από τα Μπαράζ…"]* Το γήπεδο είναι μια βιτρίνα της κοινωνίας. Η αποθέωση του Δημάρχου Πατρέων Νίκου Βέτσου στο πρώτο ματς με την Καβάλα στην Αγυιά, σε αντίθεση με τα χειροκροτήματα στους υπόλοιπους υποψηφίους, ήταν μιας πρώτης τάξεως ένδειξηγια τους τότε αρθρογράφους- της μελλοντικής έκβασης των εκλογών (!!!)

ΕΚΔΡΟΜΕΣ (!!!) στα Τρίκαλα…
* Όχι 1, 2, αλλά τρεις διαφορετικές εκδρομές για το ματς με τον Αχιλλέα Τρικάλων…!!!
Εκδρομή στα Τρίκαλα οργάνωσε ο Ν. Αγγελογιανόπουλος (περιπτεράς των Υψηλών Αλωνίων) με πούλμαν της εταιρίας «Ολυμπιάς». Και η ομάδα προσέφερε θέσεις για όποιον ήθελε να ταξιδέψει μαζί με το πούλμαν στα Τρίκαλα, με εισιτήριο (μετ’ επιστροφής) 100δρχ. (!!!). Ακόμη, ο φίλαθλος Διονύσιος Δημάκης με τις πληροφορίες στο ραφείο του (!!!)

Η βροχή και ο… στάβλος (!!!)
* Η ταλαιπωρία της Πατρινής ομάδας στο ταξίδι στα Τρίκαλα έγινε θέμα στις εφημερίδες. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η «Πελοπόννησος», έβρεχε καταρρακτωδώς και είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να σταματήσει το πούλμαν που την μετέφερε, ενώ δεν βρέθηκε κατάλυμα για να μείνει η Παναχαϊκή το βράδυ. Έτσι έμειναν σε πανδοχείο μαζί με… άλογα (!) αντί 5 δρχ. έκαστος (!!!)

Αγ. Κοσμάς – Λάρισα – Τρίκαλα (!!!)
Επίσης ένα σημείο που προκαλεί έκπληξη για την εποχή, είναι πριν το 2ο ματς στα Τρίκαλα, με την Αχαϊκή ομάδα να αναχωρεί αρχικά για Αθήνα (ώστε να παραλάβουν τους Αθηναίους παίκτες που βρίσκονταν εκεί). Μάλιστα προπονήθηκε στο γήπεδο του Αγ. Κοσμά (!), την επόμενη αναχώρησε για Λάρισα όπου και διέμεινε το βράδυ και την επομένη οδηγήθηκε στα Τρίκαλα για την αναμέτρηση με τον Αχιλλέα

* Ένσταση για το γκολ που δέχτηκε και ηττήθηκε στα Τρίκαλα επέβαλε η Παναχαϊκή, αφού και ο Βούλγαρος επόπτης Ντινώφ δεν υπέγραψε το φ.α., αφού υποστήριζε πως ήταν οφσάιντ.

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ…
Ήταν τέτοια η αγωνία και η θέληση των Πατρινών να ανέβει η Παναχαίκή στην Α’ Εθνική που από την πρώτη γκέλα υπήρξε αναταραχή. Μετά τα Τρίκαλα, επιστολή στην «Πελοπόννησο», ζητά από τη διοίκηση της ομάδας να ληφθούν μέτρα πριν να είναι αργά..

Και το πρωί αγώνες στην Αγυιά…
* Κάτι επίσης άξιο αναφοράς είναι πως πριν τα ματς της Παναχαϊκής στα μπαράζ, υπήρχαν ματς τοπικού στο γήπεδο της. Χαρακτηριστικά πριν το ματς με την Προοδευτική οι εφημερίδες αναφέρουν για παιχνίδι τοπικού πρωταθλήματος Ζαβλάνι – Αετός Πατρών, στις 10.30 το πρωί στο γήπεδο των «ροσονέρι».

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ.. ΤΡΟΧΑΙΑ (!!!)
* Ήταν τέτοια η προσέλευση στους αγώνες των μπαράζ που ήταν πρώτο θέμα στην πόλη. Διαβάζουμε στην «Πελοπόννησο», μετά το παιχνίδι με την Προοδευτική (3η Αγ.) που συγκέντρωσε 15 χιλ. κόσμου στο γήπεδο για την προσπάθεια της τροχαίας να ρυθμίσει την κυκλοφορία: Η εφημερίδα της πόλης γράφει για 2000 μοτοποδήλατα και 1000 Ι.Χ. που μετά το τέλος κινήθηκαν όλα μαζί, χαρακτηρίζοντας «άθλο» την δεξιοτεχνία των τροχονόμων αφού δεν σημειώθηκε… ούτε γρατσούνισμα (!)

ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ…
Με τη νίκη επί των Τρικάλων, ήταν φοβερή η πίστη για αποτέλεσμα στον Πειραιά επί της Προοδευτικής και ιδιαίτερη κινητοποίηση. Μάλιστα οι ποδοσφαιριστές Πέτρος Λεβεντάκος και Κώστας Φαρμάκης διοργάνωσαν εκδρομές στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο πρώτος είχε ορίσει ως σημεία συμμετοχών 2 κουρείαωάννη Αγγελόπουλου έναντι Φρουραρχείου στη Ρήγα Φεραίου και στους Πέτρου Κατσιμπουμπ στην Έλληνος Στρατιώτου 62) με τιμή μετ' επιστροφής 80 δρχ. (!)[/acc_item]
[acc_item title="ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1963-64 (Ρόστερ)..."]Παίκτες...
(*) Δημήτριος Κρητικός (ΤΕ) - (23 αγ.: 21 συμμ.) Πρ.Ομ.: Ολυμπιακός Πατρών (γεν. 1931)
Νικόλαος Ζαγκότσης (ΕΠ) (23 αγ.: 22 συμμ.-18 γκολ) Πρ.Ομ.: ΑΕΚ
Πέτρος Λεβεντάκος (ΜΕ) (23 αγ.: 23 συμμ.-5 γκολ)
Χρήστος Γιατράς (23 αγ.: 1 συμμ.) (γεν. 1946)
Τάκης Γιαννιώτης (ΑΜ) (σε 23 αγ. 23 συμ.)
Κώστας Φαρμάκης (ΑΜ) (σε 23 αγ. 23 συμ.)
(*) Κοζαδίνος Δημήτρης (ΕΠ) - (23 αγ.: 15 συμμ. – 5 γκολ) Πρ.Ομ.: Παναθηναϊκός
(*) Πέτρος Σταματελόπουλος (ΑΜ) (23 αγ.: 22 συμμ.) Πρ.Ομ.: ΑΕΚ Αθηνών
Λάκης Εμμανουηλίδης (ΕΠ) (23 αγ.: 21 συμμ.-4 γκολ)
(*) Θύμιος Πολύζος (23 αγ.: 23 συμμ.-5 γκολ) Πρ.Ομ.: ΑΕΚ Αθηνών
(*) Στέλιος Μπραουδάκης (ΕΠ) (σε 23 αγ. 21 συμ.-6 γκολ) Πρ.Ομ.: Πανιώνιος
(*) Αδ. Χρονόπουλος (ΕΠ) (σε 23 αγ. 19 συμ.-11γκολ) Πρ.Ομ.: Πανιώνιος
(*) Αργ. Αργυρόπουλος (ΕΠ) (σε 23 αγ. 8 συμ.-2 γκολ) Πρ.Ομ.: ΑΕΚ Αθηνών
Γιώργος Βεργίνης (ΕΠ) (σε 23 αγ. 5 συμ.-1 γκολ)
Κυριαζής (ΑΜ) (έπαιξε κύπελλο πρώτη φορά) Πρ.Ομ.: Ολυμπιακός Αργοστολίου
Τίμος Πατρώνης
(*) Ψάλτης (ΤΕ) (23 Αγ.: 2 συμ.) Πρ.Ομ.: Δάφνη Αθηνών
Μοσχούτης (65>Τάλως)
Καρυδάκης (65> ΑΟ Θησείου)
Ψωμιάδης (65> ΑΟ Χανίων)
Κριαζιώτης (65> Προοδευτική Πατρών)
Κονταξής (65> Προοδευτική Πατρών)
Αλεξάτος (65> Προοδευτική Πατρών)
Σαραντόπουλος (65> Προοδευτική Πατρών)
Ηλιόπουλος (65> ΑΕ Ζαβλανίου)
Φελέκης (65> Μικρασιατική Χίου)
(*) Σούλης (ΑΜ) Δάφνη Αθηνών
(*) Συνοδινός Άρης Πατρών
Κώστας Σκούπουρας
Παπαντωνόπουλος Περίανδρος (ΑΜ) (σε 23 αγ. 1 συμ.)
Δημαράς ανεχώρησε για Νέα Υόρκ
Τσοκόλης
Κακαβάς (σε 23 αγ. 2 συμ.)
Δρόσος (σε 23 αγ. 1 συμ.)
Γραμμένος (1 γκολ)
( Με αστερίσκο οι νέοι παίκτες που αποκτήθηκαν την χρονιά)
(Προπονητής: Αντώνης Μανταλόπουλος)[/acc_item]
[/accordion]

Έρευνα/Απόδοση: Βαγγέλης Μιχάλης
Έρευνα/Αρχείο: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Ρεπορτάζ αγώνων μπαράζ: Αντώνης Ελευθεριώτης

2 Σχόλια

2 Comments

Αφήστε Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

PgeOle App για PC

Περισσότερα από ΒΟΛΕΪ