Tweeter button Facebook button Youtube button

28/1/1899: Το πρώτο παιχνίδι ποδοσφαίρου… Όταν ο Παναχαϊκός νικούσε το… boxer (!!!)

Boxer_1o_mats_Panaxaikou_28_01_1899_pgeole_Axaioi

Ο 19ος αιώνας θεωρείται ο «αιώνας των εθνών», μιας και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν τεράστιες «γεωγραφικές» αλλαγές και πρόθεση δημιουργίας συνόρων (ακόμη και στην χώρα μας που μετά το 1830 αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του νέου ελληνικού κράτους). Ακόμη, υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές αντιπαραθέσεις και γεωργική και τεχνολογική ανάπτυξη, που δημιούργησε ένα μεταναστευτικό ρεύμα των αγροτών προς τις πόλεις σε αναζήτηση εργασίας, με τις πόλεις με τα μεγάλα λιμάνια να γίνονται πολιτισμικά και πολιτιστικά κέντρα…

Παράλληλα, στα μέσα του αιώνα, τα δημόσια σχολεία και τα Πανεπιστήμια της Αγγλίας, μέσα από πολλές προσπάθειες (1848), φτάνουν στην διαμόρφωση του ποδοσφαίρου όπως το γνωρίσαμε στην σύγχρονη του μορφή… Έτσι, μαζί με τους Άγγλους, το ποδόσφαιρο άρχισε το ταξίδι του από άκρη σ’ άκρης της Γης, σε κάθε λιμάνι του κόσμου…

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, το λιμάνι της πόλης, ήταν ο κεντρικός κόμβος σύνδεσης της Πάτρας με τον.. έξω κόσμο, φέρνοντας κουλτούρες, ήθη και έθιμα παντελώς άγνωστα στους Αχαιούς, που επηρέασαν και διαμόρφωσαν την εξέλιξη της πόλης και των κατοίκων της… Η ιταλική φινέτσα, το εμπόριο αλλά και οι Βρετανικέςσυνήθειες που είναι άγνωστες στους ντόπιους είναι μερικά από αυτά.

Γύρω στο 1895, γίνονται οι πρώτες προσπάθειες για την εισαγωγή και τη διάδοση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ο ομογενής Α. Βλαστός μεταφράζει από τα αγγλικά και κυκλοφορεί σε φυλλάδιο τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, με την προοπτική ένταξής του στο πρόγραμμα των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Το 1898 ο Ιωάννης Χρυσάφης συμπλήρωσε την προσπάθεια του Βλαστού και χάρισε στο άθλημα την πρώτη ολοκληρωμένη μετάφραση των κανονισμών του.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΓΙΑ… ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τον επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου 1899 ο τότε σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ και κατοπινός Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1917-1920), Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, εισηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας την προκήρυξη «αγώνος ποδοσφαιρίσεως». Το κείμενο των πρακτικών, που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Σπυρίδωνος Λάμπρου, πρώτου προέδρου του ΣΕΓΑΣ και μετέπειτα πρωθυπουργού, έχει επί λέξει ως εξής:

«Προτάσει του κ. Νεγρεπόντη αποφασίζεται να προκηρυχθή αγών Ποδοσφαιρίσεως (foot-ball) και ανατίθεται εις την αυτήν επιτροπήν η σύνταξις της προκηρύξεως και των όρων της τελέσεως του αγώνος»

Ο ΜΟΡΦΥ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΩΣ… ΤΑΚΤΙΚΟΝ ΓΥΜΝΑΣΜΑ
Με πρωτοβουλία του εφόρου του Παναχαϊκού, Άρθουρ Μόρφυ, ο Παναχαϊκός βάζει στην… «καθημερινότητα» του το ποδόσφαιρο, αφού όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε στον Νεολόγο (17/01/1899), δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα τα μέλη του Παναχαϊκού εξασκούνται στο «Foot Ball»..!!!

Ο Άρθουρ Μόρφυ, έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναχαϊκού. Η φωτό είναι βέβαια πολλά χρόνια μετά, το 1919

Ο Άρθουρ Μόρφυ, έφορος του Παναχαϊκού. Η φωτό είναι βέβαια πολλά χρόνια μετά, το 1919…

Όταν αυτό μαθεύτηκε στους Άγγλους ναύτες, εκείνοι προσκάλεσαν τους Παναχαΐκούς σε αγώνα, πρόταση που δέχτηκαν με χαρά.

«Πληροφορούμεθα ότι ο Παναχαϊκός Γυμν. Σύλλογος τη πρωτοβουλία του Εφόρου αυτού κ. Α. Μόρφυ εισήγαγεν ως τακτικόν γύμνασμα το παρά τοις Άγγλοις σύνηθες παιγνίδιον Foot Ball, εξασκουμένων των μελών του Συλλόγου δις ή τρις της εβδομάδος εις το άνω Γυμναστήριον. Τούτο μαθόντες οι αξιωματικοί του εις τον λιμένα μας ορμούντος Αγγλικού πολεμικού Boxer προσεκάλεσαν τους ημετέρους εις διαγωνισμόν, τον οποίον ευχαρίστως ούτοι απεδέχθησαν. Ώστε εντός ολίγων ημερών θα λάβη χώραν η πάλη, προς της οποίας θα ειδοποιηθή το κοινόν εγκαίρως.»

11_1_1899_anaggelia_filikou

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: ΠΟΛΕΜΙΚΟ BOXER
Το 1899, καταφθάνουν στο λιμάνι της πόλης, πλοία του Βρεττανικού στόλου της Μεσογείου. Μεγαλύτερο όλων το καταδρομικό Θέτις και ακόμη το HMS BOXER, το Αρντέντ, η κανονιοφόρς «Σαλαμάνδρα», το αντιτορπιλικό Harard

hms_boxer

Τα πλοία αποχώρησαν μετά από δύο μήνες (τέλη Φεβρουαρίου – 23/2/1899) και ξαναγύρισαν στην Πάτρα το Σεπτέμβριο.

Stolos_Patra_Boxer_8_9_1899

Η ομάδα που αντιμετώπισε τον Παναχαϊκό ήταν αξιωματικοί και ναύτες από το πολεμικό HMS BOXER. Το πλοίο αυτό δρούσε από το 1894 μέχρι το 1918, είχε 53 άτομα πλήρωμα και έμεινε στην ιστορία σαν την πρώτη ομάδα που έπαιξε το νεοφερμένο –τότε– άθλημα του ποδοσφαίρου

HMS_BOXER_crew_1897

* Στην φωτογραφία το πλήρωμα του πλοίου το 1987, δύο μόλις χρόνια πριν την έλευση του στην Πάτρα. Τα περισσότερα (αν όχι όλα) μέλη του ήταν αυτοί που έδωσαν το πρώτο ματς με τον Παναχαϊκό…

ΑΝΑΒΟΛΗ ΛΟΓΩ… ΛΥΣΑΣ (!)
Και ενώ όλοι περιμένουν το πρώτο παιχνίδι ποδοσφαίρου (ή ελαστικής σφαίρας όπως γράφει ο «Νεολόγος») στις 18/1, ο θάνατος του διευθυντή του εμπορικού γραφείου του Μαρκόπολι στην Πάτρα και υποπρόξενου των ΗΠΑ, Κόλβιλ Ίγγετ, απο λύσσα (!), οδήγησε σε αναβολή του παιχνιδιού από τον Παναχαϊκό για μερικές μέρες.

Anaggelia_Khdeias_Inget_22_1_1899

Ο Κόλβιλ Ίγγετ, προ διμήνου, σε βόλτα του δαγκώθηκε από σκυλί και αμέλησε να πάει στο λυσιατρείο. Πέθανε μέσα σε φρικτούς πόνους και κηδεύτηκε στην Αγγλικανική εκκλησία. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν εκτός απο πλήθος κόσμου, έμποροι, πρέσβεις ξένων χωρών και αντιπροσωπεία αξιωματικών από τα αγγλικά πλοία..

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ίγγετ ήταν αθλητής ποδηλασίας και θα αγωνίζονταν στο συγκεκριμενο φιλικό που τελικά διεξήχθη στις 28/1

Khdeia_Inget_23_1_1899

ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…
Πέμπτη 28/01/1899: Παναχαϊκός – Boxer 4-2
Δευτέρα 22/02/1899: Παναχαϊκός – Boxer 4-0

Την Πέμπτη λοιπόν, 28/01/1899, διεξάγεται το φιλικό και στον «Νεολόγο» υπάρχει η εξής αναγγελία:

«ΤΟ FOOT-BALL ΣΗΜΕΡΟΝ
Το αναβληθέν ένεκα του θανάτου του μακαρίτου Ίγγετ διαγώνισμα εις το Football μεταξύ των αξιωματικών του Αγγλικού αντιτορπιλικού «Boxier» και των μελών του Π. Γ. Συλλόγου, θα γίνη σήμερον την 4ην μ. μ. καιρού επιτρέποντος εις το εις την θέσιν Γυρί Γυμναστήριον. Η είσοδος είνε ελευθέρα εις τας κυρίας και αντί 50 λεπ. εις τους κυρίους.»

Η είσοδος ήταν ελεύθερη για τις κυρίες και αντί 50 λεπτών για τους κυρίους (!)

ΝΙΚΗ ΜΕ 4-2 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ
Ο Παναχαϊκός επικρατεί με 4-2 των Άγγλων ναυτών, αλλά δυστυχώς, εκτός του Κρωββ και των 3 υιών του Μάρσαλ, δεν υπάρχει καταγραφή των υπολοίπων που αγωνίστηκαν, αλλά ούτε και του κόσμου που παραβρέθηκε στο Γυμναστήριο του Παναχαϊκού, στα Υψηλά Αλώνια

29/01/1899
ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΙ
Εις το Γυμναστήριον του Παναχαϊκού Συλλόγου διηγωνίσθησαν χθες εις το Αγγλικόν παιγνίδιον της ελαστικής σφαίρας Foot ball Άγγλοι ναύται των ενταύθα ορμούντων αγγλικών σκαφών και μέλη του Παναχαϊκού, εν οις και ο κ. Κρωββ και οι τρεις υιοί του κ. Μάρσαλλ. Αμφοτέρωθεν έλαβον μέρος ανά ένδεκα, υπερίχυσαν δ΄εν τω διαγωνισμώ οι Παναχαϊκοί νικήσαντες τετράκις αυτοί, δις δε οι Άγγλοι. Εις το γυμναστήριον προσήλθεν ικανόν πλήθος, ενώ διεκρίνοντο πολλαί κυρίαι, και παρηκολούθησε το γυμναστικώτατον και διασκεδαστικόταον αγγλικόν παιγνίδιον, ούτινος η εν τω «Παναχαϊκώ» εισαγωγή δίδει νέαν ζωήν.

ΡΕΒΑΝΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ…
Λίγο πριν την αναχώρηση των πλοίων, δόθηκε και το δεύτερο φιλικό ανάμεσα στον Παναχαϊκό και τους ναύτες του Boxer. Χαρακτηριστικά 2 δημοσιεύματα του «Νεολόγου»

Δευτέρα 15/02/1899: FOOT BALL
Σήμερον ώρα 4η μ.μ. γεννήσονται αγώνες foot ball μεταξύ Άγγλων και μελών του Παναχαϊκού εν τω ιδιοκτήτω γυμναστηρίω αυτού. Μεγάλη προμηνύεται η συρροή. Η είσοδος δια μεν του κυρίους είναι 50λεπτος δια δε τας κυρίας δωρεάν.

23/02/1899: ΑΙ ΠΑΤΡΑΙ ΝΙΚΩΣΑΙ ΕΙΣ ΤΟ FOOT BALL
Εις το χθεσινό διαγώνισμα μεταξύ των αξιωματικών και του πληρώματος του αντιτορπιλλικού Boxer και των μελών του Παναχαϊκού, οι Παναχαϊκοί γνωρίζοντες ότι ήτο η τελευταία πάλη μετά των πλοίων του Αγγλικού στόλου (αποχωρούντος σήμερον και επανερχομένου τον προσεχή Νοέμβριον) και καταβαλόντες απάσας τας προσπαθείας των ανεδείχθησαν νικηταί. Το αποτέλεσμα ήτο Πάτραι 4 Goals και Boxer 0.

23_2_1899_Patrai_Boxer_4_0

Έτσι, 118 χρόνια πριν, η τότε Πάτρα, πήρε μια πρώτη… οσμή από ποδόσφαιρο. Ο Παναχαϊκός που δημιουργήθηκε για να διαμορφώσει μια ολόκληρη εποχή, που ήταν αυτός που «γέννησε» τον ΣΕΓΑΣ, δεν θα μπορούσε σαν καινοτόμος σύλλογος, να μην φέρει στους κατοίκους της πόλης το νέο αυτό άθλημα που έμελλε να γίνει ο «βασιλιάς των σπορ» και να λατρεύεται ανά τους αιώνες… Σίγουρα ο Μόρφυ, οι Μάρσαλ, ο Κρωββ και όλοι οι υπόλοιποι, θα κοιτούν περήφανοι το επιτεύγμα τους, που δοξάζεται 2 αιώνες μετά, περνόντας τα ονόματα τους στο πάνθεον της αθανασίας


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Βαγγέλης Μιχάλης
Αρχείο: Μπάμπης Παπαδόπουλος (συνδ. φίλων. ΑΧΑΙΟΙ)
Πηγή: Εφημερίδα Νεολόγος

Σχετικά με τον συντάκτη
 1. GEORGE A Reply

  Ο Μπαμπης ειναι ΧΡΥΣΟΣ και καλο ειναι να ασχοληθει μεσα απο την ομαδα για την ομαδα.Οταν ερχοντε νεοι ποδοσφαιριστες θα πρεπει να μπαινουν σε μια αιθουσα ιστοριας και εκει να τους εξηγει ο ιδιος το μεγεθος αυτου του σωματειου.Εχει συμβει πολλες φορες το εξης.
  Οταν διαφωνουν στην κουβεντα δυο φιλαθλοι για το παρελθον τοτε ενας απο τους δυο η ενας τριτος που παρακολουθει λεει….
  ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ.
  Αυτο φανταζομαι σε ολους εχει συμβει..

 2. Nitzan Zilburg Reply

  Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 1896 στο ποδήλατο του Νέου Φαλήρου! Ήταν ανεπίσημα μέρος του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Ο αθλητικός όμιλος Podilatikos Syllogos Athinon νικήθηκε 9-0 ή 15-0 από μια ομάδα ναυτικών και επιχειρηματιών της Δανίας.

  • Βαγγέλης Μιχάλης Reply

   Καλέ μου φίλε, αναφερόμαστε στην ομάδα μας, στην περιοχή μας και ΟΧΙ σε όλη την Ελλάδα..

   Σε ευχαριστούμε πάντως για την πληροφορία και επιβεβαιώνουμε το γεγονός που λες.

   Καλό Πάσχα να έχεις

Απαντήστε

*