ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Πάλη για το ξεπούλημα του Τόφαλου....

Εκπληκτική δουλειά από τους Αχαιούς, το "blog" προς τιμήν του "Δ. Τόφαλου"...

Εκπληκτική δουλειά από τους Αχαιούς, το "blog" προς τιμήν του "Δ. Τόφαλου"...


Μια απίστευτη είδηση φανερώθηκε τα τελευταία 24ωρα στα ΜΜΕ και κυριολεκτικά σόκαρε τους απανταχού Πατρινούς που διάβασαν για κυριολεκτικό ξεπούλημα της κληρονομιάς του "Δ. Τόφαλου" από τον οίκο δημοπρασιών "Καραμήτσος", ο οποίος όπως ανακοίνωσε θα έβγαζε σε πλειστηριασμό το προσωπικό αρχείο (περιλαμβάνει 232 προσωπικές φωτογραφίες, με ιδιόχειρες περιγραφές και 1.000 προσωπικά έγγραφα) του Αχαιού Ολυμπιονίκη, στην Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο, έναντι 55.000€!

Όπως αποκάλυψε το "thebest.gr" τόσο ο Δήμος Πατρών, όσο και η μοναχοκόρη του Αγγελική Παπαλέξη δραστηριοποιήθηκαν προσπαθώντας να περισώσουν την κληρονομιά του Πατρινού ήρωα...

Ας ελπίσουμε να διασωθεί η κληρονομιά της πόλης και να μην καταλήξει στα χέρια οποιοδήποτε συλλέκτη...

Δήμος Πατρέων: Το αρχείο πρέπει να μείνει στην πόλη...
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης. απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ι. Συναδινό, ζητώντας να περιέλθει στο Δήμο Πατρέων και όχι να δημοπρατηθεί, το αρχείο Δημήτρη Τόφαλου..

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αιφνιδιαστικά και προς κατάπληξη των πολιτών και των φορέων της πόλης μας, το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη δημοπρατείται από τον οίκο δημοπρασιών της Αθήνας, με τιμή εκκίνησης 55 χιλ. ευρώ, ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος του προσωπικού αρχείου του Πατρινού Ολυμπιονίκη, Δημήτρη Τόφαλου, του μεγαλύτερου σύγχρονου αθλητικού μας θρύλου. Το τμήμα του προσωπικού αρχείου του Δημήτρη Τόφαλου, που θα δημοπρατηθεί, περιλαμβάνει 232 προσωπικές φωτογραφίες, με ιδιόχειρες περιγραφές και 1.000 προσωπικά έγγραφα. Ένα άλλο μέρος του προσωπικού αρχείου του, που περιλαμβάνει και τα πλέον βαρύτιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το Χρυσό Ολυμπιακό του μετάλλιο, βρίσκεται και εκτίθεται μόνιμα στο μεγαλύτερο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο της πόλης μας, που φέρει τιμητικά και το όνομα του, μετά από δωρεά της μοναδικής νόμιμης κληρονόμου και θετής θυγατέρας του Δημήτρη Τόφαλου κ. Αγγελικής Παπαλέξη, ηλικίας σήμερα 80 ετών, κατοίκου Πατρών.

Ο Δήμος Πατρέων βρίσκεται σε επικοινωνία με την κ. Αγγελική Παπαλέξη η οποία έχει αποστείλει επιστολή σχετικά με το θέμα προς όλους τους αρμόδιους, την οποία και σας επισυνάπτουμε.

Ο Δήμος Πατρέων λόγω της ξεχωριστής και πλούσιας αθλητικής παράδοσης της πόλης εξετάζει τη δυνατότητα και τη μεσοπρόθεσμη προοπτική δημιουργίας Αθλητικού Μουσείου. Στην προσπάθεια αυτή κρίνεται αναγκαία η παροχή αντίστοιχης πίστωσης και από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε πολύ σημαντικό, για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και των παραδόσεων της πόλης μας, να περιέλθει το εν λόγω τμήμα του προσωπικού αρχείου του Δημήτρη Τόφαλου στο Δήμο της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Μετά από όλα αυτά παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να περιέλθει το εν λόγω αρχειακό υλικό στο Δήμο Πατρέων, γεγονός που απαιτεί κατ’ αρχάς τη ματαίωση της δημοπρασίας».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΦΑΛΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αγγελικής Παπαλέξη του Δημητρίου, κατοίκου Πατρών

Προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες

Ονομάζομαι Αγγελική Παπαλέξη και είμαι η μοναδική θυγατέρα και κληρονόμος του Πατρινού Ολυμπιονίκη Δημητρίου Τόφαλου .

Η διαδρομή του πατέρα μου, η διεθνής ακτινοβολία του και η συμβολή του στην σύγχρονη ελληνική αθλητική ιστορία της χώρας μας αποτελεί κεφάλαιο ήσσονος σημασίας για τον τόπο μας και σημαντική παρακαταθήκη για όλες τις επόμενες γενιές.

Η πόλη του η Πάτρα στην οποία γεννήθηκε , μεγάλωσε και ήρθε σε επαφή με τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού τον τιμά ιδιαίτερα μέσω του κλειστού Αθλητικού κέντρου της πόλης μας «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΦΑΛΟΣ» που φέρει το όνομα του, καθώς και με μια σειρά πρωτοβουλίες ανάδειξης της προσφοράς του και των επιδόσεων του.

Όλο λοιπόν το προσωπικό ιστορικό αρχείο του πατέρα μου το οποίο και είχα στα χέρια μου και προστάτευα ευλαβικά για πολλά χρόνια θεώρησα ότι ήταν χρέος μου γνωρίζοντας την επιθυμία του πατέρα μου για αυτό, να το παραδώσω στη διάθεση του λαού της πόλης μας της Πάτρας γι αυτό και με μεγάλη χαρά το δώρισα εξ ολοκλήρου στη διοίκηση του αθλητικού κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΦΑΛΟΣ» για να το εκθέσει και να το αναδείξει ούτως ώστε να είναι προσβάσιμο από οποιονδήποτε πολίτη επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τη διαδρομή του πατέρα μου.

Το γεγονός ότι πληροφορήθηκα , χωρίς ουδέποτε να έχω συναινέσει, πως σημαντικό μέρος του ιστορικού αυτού αρχείου αναμένεται στις 12 Σεπτεμβρίου να δημοπρατηθεί και να καταλήξει στα χέρια πιθανόν κάποιου ιδιώτη μου προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη αναστάτωση και λύπη καθότι με αυτό τον τρόπο καταστρατηγείται η επιθυμία του πατέρα αλλά και η δική μου, το αρχείο αυτό να είναι κτήμα της πόλης του της Πάτρας, να αξιοποιηθεί αναδεικνύοντας την συμβολή του και να έρχονται όλοι οι Πατρινοί -και όχι μόνο- σε επαφή με τη ζωή και πορεία ενός μεγάλου αθλητή της χώρας μας παγκοσμίου βεληνεκούς.

Η πορεία του αρχείου εφόσον καταλήξει στα χέρια οπουδήποτε ιδιώτη θεωρώ ότι δεν εκπληρώνει ούτε στο ελάχιστο την επιθυμία του αυτή, αντίθετα αναιρεί κατάφωρα τη προσδοκία μου και την πεποίθηση μου ότι η συμβολή του πατέρα μου ανήκει στην πόλη του , στον πατραϊκό λαό αλλά και σε όλη τη χώρα.

Γι αυτό το λόγο θέλω να δηλώσω με την παρούσα επιστολή μου, απευθυνόμενη σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, την επιθυμία μου το προσωπικό αρχείο του πατέρα μου να μην εκποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο αλλά να γυρίσει εκεί που δικαιωματικά ανήκει και εκεί που εγώ η ίδια το δώρισα ευελπιστώντας στην όσο το δυνατόν καλύτερη προβολή και αξιοποίησή του από τον Δήμο της Πάτρας ο οποίος και είμαι σίγουρη ότι θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός στην επιθυμία μου αυτή.

Με τιμή
Αγγελική Παπαλέξη
Πάτρα, 8/9/2015

Κλικ για Σχολιασμό

Αφήστε Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

PgeOle App για PC

Περισσότερα από ΒΟΛΕΪ