ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΓΕ

14/6/1891: Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...!!!

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

Τέλη 19ου αιώνα. Σωματειακός αθλητισμός δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Τα αθλητικά σωματεία που ιδρύονταν, λειτουργούσαν για λίγα χρόνια και εξαφανίζονταν από το προσκήνιο. Και στην Αθήνα και στην Πάτρα και σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ιδρύθηκαν σωματεία βραχύβια. Ο μόνος αθλητισμός που υπήρχε ήταν ο σχολικός αθλητισμός και είχαν δημιουργηθεί και κρατικά γυμναστήρια που όμως υπολειτουργούσαν.

Στην Πάτρα είχε δημιουργηθεί το 1877 σωματείο σκοποβολής «Επί σκοπώ Ριπής» με σκοπευτήριο στον χώρο πάνω από τον παλαιό ναό του Αγίου Ανδρέα. Λειτούργησε μόνο για μερικούς μήνες και τα νέα για τη λειτουργία του τα μαθαίνουμε από τις εφημερίδες. Την ίδια εποχή λειτούργησε και γυμναστήριο ενός Καρδαρά.

Λίγο μετά, το 1880, οι μαθητές γυμνασίου έφτιαξαν έναν σύλλογο που τον ονόμασαν οι μούσες, έκαναν μια παράσταση και μάζεψαν λεφτά για να ιδρύσουν γυμναστήριο. Λίγο αργότερα, το 1884, το κράτος βρήκε χώρο (στο οικόπεδο που σήμερα βρίσκονται τα δικαστήρια, στη Γούναρη), διόρισε γυμναστή (τον Πετρουτζή) και τουλάχιστον δημιούργησε ένα γυμναστήριο για τον σχολικό αθλητισμό.

Ο Ιώαννης Χ. Κρητικός πήγε στην Αθήνα να σπουδάσει μαθηματικά, στο Πανεπιστήμιο. Ήταν φανατικός με τη γυμναστική, γυμναζόταν στο Κεντρικό Γυμναστήριο κάτω από τις οδηγίες του Φωκιανού. Έλαβε μέρος και σε όλους τους αθλητικούς αγώνες της εποχής του...

[accordion]
[acc_item title="ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Ο ΙΔΡΥΤΗΣ..."]Ο Ιωάννης Χ. Κρητικός ήταν πατρινός φοιτητής μαθηματικών στην Αθήνα και απόφοιτος της Σχολής Γυμναστών (διετούς φοίτησης).

Ήταν μεγαλύτερος αδελφός του Περικλή Χαρ. Κρητικού, εμπόρου και αργότερα βιομήχανου και επιχειρηματία. (Εφημ. Πρόοδος 10/11/1929 φ. 43).

Έλαβε μέρος στους αγώνες του 1889, 1890 στο Κεντρικό Γυμναστήριο και στους αγώνες του Πανελληνίου Γ. Σ. που έγιναν λίγο μετά την ίδρυση του σωματείου, το 1891.

Αμέσως μετά από αυτούς τους αγώνες παράτησε τις σπουδές των μαθηματικών και γύρισε στην Πάτρα όπου ίδρυσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τον Παναχαϊκό Γ. Σ. (Ο Πολίτης, στο βιβλίο του για τον Πατραϊκό Αθλητισμό, τόμος Α΄ αναφέρει ότι διορίστηκε γυμναστής στην Πάτρα)[/acc_item]
[acc_item title="1889..."]Το 1889 οι αγώνες απέτυχαν στην οργάνωσή τους γιατί παρατηρήθηκαν πολλές αταξίες. Περιγραφή τους υπάρχει στην «Εστία» της 6ης Μαΐου 1889 και στην Ακρόπολη όπου ο διευθυντής της Γαβριηλίδης έκρινε πολύαυστηρά την πρώτη μέρα των αγώνων «μεγίστη αταξία και φύρδην - μίγδην ανθρώπων» και με πολύ κολακευτικά λόγια τη δεύτερη ημέρα...

Ο Φωκιανός ήταν ο διοργανωτής των αγώνων που έλαβε μέρος ο Κρητικός (και προπονητής του). ενώ ήταν και ο δεύτερος πρόεδρος του Πανελλήνιου Γ.Σ.

Ο Φωκιανός ήταν ο διοργανωτής των αγώνων που έλαβε μέρος ο Κρητικός (και προπονητής του). ενώ ήταν και ο δεύτερος πρόεδρος του Πανελλήνιου Γ.Σ.

Ο Γαβριηλίδης στην Ακρόπολη περιγράφει την διεξαγωγή των αγωνισμάτων στη διοργάνωση του 1889:
«... Και πρώτον ήρχισαν με τον δρόμον, όπου τα πρωτεία έλαβεν ο Ι. Κρητικός, φοιτητής των μαθηματικών. Αλλ εις τον δρόμον δεν ηδύναντο να επιδείξωνται όλην την τέχνην καθότι το διάστημα ήτο μικρόν και αναγκάζονται συχνάκις να κάμπτωσιν.»

Συνολικά ο Κρητικός, σε αυτούς τους αγώνες κατέκτησε 1 πρώτη θέση και 2 δεύτερες.
Στο δρόμο, αγωνίστηκαν 7. Πρώτος ήταν ο Ι. Κρητικός, δεύτερος ο Κ. Χονδρομήτρος και τρίτος ο Δ. Τσικνής... Το άλμα επί κοντώ υπέρ τάφρον δεν έγινε και έλαβαν υπόψη τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής 30/04/1899. Πρώτος ήταν ο Σ. Αλφαρόπουλος, δεύτερος ο Ι. Κρητικός και τρίτος ο Ιω. Μελέκογλους. Στην άρση βαρών δια των δύο χειρών, πρώτος ήταν ο Λ. Μουσιού, δεύτερος ο Ι. Κρητικός και τρίτος ο Γ. Τσεπετάκης...

efimeris18990509p501_gia_pgeole

neaefimeris18890509zappeiaolympiada_gia_pgeole[/acc_item]
[acc_item title="1890..."](Εφ. Αθλητική Ημέρα 23/12/1935)
Τα αποτελέσματα των αγώνων του 1890 εις το Κεντρικόν Γυμναστήριον
1. Ανάβασις επί κρίκων. Πρώτος ο πολυνίκης του παρελθόντος έτους Απόστολος Πικιός, δεύτερος ο Ι. Κρητικός και τρίτος ο Θ. Καρακώστας...
... 6. Άρσις βαρών δια της μίας χειρός Πρώτος ο Α. Φιλαδελφεύς, δεύτερος ο Λ. Μουσιού και τρίτος ο Ι. Κρητικός...
... 11. Μονόζυγον. Πρώτος ο Α. Πικιός, δεύτερος ο Θ. Καρακώστας και τρίτος ο Ι. Κρητικός
Τα αποτελέσματα, γενικά κρινόμενα, θεωρήθηκαν ικανοποιητικά και οι εμφανίσεις των αθλητών, ειδικά των νέων, ενθαρρυντικές.efimeris18900521_gia_pgeoleneaefimeris18900521_gia_pgeole[/acc_item]
[acc_item title="1891..."]Ο Κρητικός έλαβε μέρος και στους εσωτερικούςαγώνες του Πανελληνίου που έγιναν στο Κεντρικό Γυμναστήριο της Αθήνας στις 31 Μαίου - 1 Ιουνίου 1891. Στους αγώνες αυτούς, για τους οποίους υπάρχουν πολλές περιγραφές από διάφορες εφημερίδες, ο Κρητικός μετείχε σε δάφορααγωνίσματα και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο αγώνισμα της γέφυρας (κρίκοι), το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό βραβείο 80 δρχ.
ΑΤΤΙΚΟΝ ΜΟΥΣΕΙΟΝ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ
Αθήναι 20 Μαΐου 1891
Έτος Γ - Τόμος Β - Αρ. 35
αρχίζει από σελίδα 379 - Η ημερομηνία του εντύπου είναι σίγουρα λανθασμένη - Μπορείτε να το βρείτε στη συλλογή ΠΛΕΙΑΣ του Πανεπιστημίου Πατρώνσελ. 382
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οι υπο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου οργανωθέντες αγώνες εστέφθησαν υπό εξαιρετικής επιτυχίας. Ενώπιον δισχιλίων και πλέον θεατών αμφοτέρων των φύλων, παρόντων της Α.Μ. του Βασιλέως μετά των βασιλοπαίδων Νικολάου και Ανδρέου, του κ. Πρωθυπουργού, των πρεσβευτών Ρωσσίας και Αγγλίας μετά των κυριών των, του κ. Υπουργού των Εξωτερικών και των άλλων αρχώ, εγένετο η έναρξις των αγώνων κατά το εκδοθέν πρόγραμμα. Και κατά την α μεν ημέραν εν πρώτοις μαθηταί του πρακτικού λυκείου και του γ γυμνασίου περί τους εξήκοντα εξετέλεσαν πολύ επιτυχώς ασκήσεις δι΄αλτήρων υπό την οδηγίαν του γυμναστού Ν. Κοτσελοπούλου.
Είτα εξήλθαν οι γυμνασταί 37 τον αριθμόν, ασκηθέντες υπό την οδηγίαν του κ. Φωκιανού δια κορυνών, μεθ΄ο ήρξαντο οι κυρίως αγώνες.
...
Έβδομος αγών ήτο η γέφυρα και έλαβε το α βραβείον ο νέος κ. Ιω. Κρητικός.
...Διάφορα δημοσιεύματα από εφημερίδες. Στους «Καιρούς» γράφεται ότι έπρεπε ο Κρητικός να κερδίσει και στο μονόζυγο, ίσως και στα βάρη, στη δεύτερηημέρα των αγώνων.<style="text-align: center;">neaefimeris18890509zappeiaolympiada_gia_pgeoleΑπό το βιβλίο της Χριστίνας Κουλούρη «Αθλητισμός και όψεις της αστικής κοινωνικότητας» βλέπουμε ότι ο Ιωάννης Κρητικός έγινε και μέλος του Πανελληνίου Γ. Σ. , που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1891 και μάλιστα θεωρείται και από τα ιδρυτικά μέλη: Η πρώτη ομάδα των ιδρυτικών μελών αποτελούνταν, εκτός από τον Κοτσελόπουλο, από τους Αριστείδη Ιωαννίδη, Ξενοφώντα Σώχο, Ευάγγελο Μίχα, Κωνσταντίνο Νικηφοράκη, Μιχαήλ Νικητόπουλο, Σωτήριο Πέππα, Ι. Κυριάκο και Μιχαήλ Κανακάκη. Σ' αυτούς προστέθηκαν άλλοι 18, που θεωρήθηκαν επίσης ιδρυτές: Σ. Παπανδρεόπουλος, Ηλ. Παπαηλιού, Θεμ.. Καρακώστας, Κ. Αποστολόπουλος, Σπυρ. Αθανασόπουλος, Ανδρ. Τζεδάκης, Γ. Καραθάνος, Κ. Σ. Πιέτρης, Σπ. Αρβανίτης, Μιχ. Τσατσαρώνης, Δ. Μελέγκογλους, Πελοπ. Ηλιόπουλος, Ιω. Χ. Κρητικός, Ιάσων Κουρουσόπουλος, Δανιήλ Τζιώτης, Ι. Καστρωμένος, Ι. Κουμανούδης και ο Ιωάννης Φωκιανός. Βλ. Π.Γ.Σ., Επετηρίς 1902-1903, ό.π., σ. 4-5 και Πανελλήνιος Γ.Σ. 1891-1991, 100 χρόνια ελληνικός αθλητισμός, [Αθήνα 1991], σ. 21. [/acc_item]
[/accordion]Μετά τους αγώνες του Πανελληνίου, παράτησε οριστικά τις σπουδές του στην Αθήνα και γύρισε στην Πάτρα. Μάζεψε μερικούς αξιόλογους και ικανούς ανθρώπους και κατάφερε να δημιουργήσει τον Παναχαϊκό Γυμναστικό Σύλλογο. Το πληροφορούμαστε από την εφημερίδα ο Φορολογούμενος της Παρασκευής 14 Ιουνίου 1891, πριν από 124 χρόνια, σαν σήμερα.Και από τότε αρχίζει η ιστορία του αθλητισμού στην Πάτρα. [accordion]
[acc_item title="ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ..."]Ο Κρητικός, μετά τις 2/6 (επόμενη ημέρα των αγώνων του Πανελληνίου) και πριν από τις 14/6 (που δημοσιεύτηκε η είδηση για την ίδρυσή του) είχε καταφέρει να μαζέψει τα κατάλληλα πρόσωπα για να φτιάξει τον Παναχαϊκό. Αποτάθηκε στον Γεώργιο Θεοδ. Τζίνη, διδάκτορα Νομικής και κτηματία, που πρόθυμα δέχτηκε τη θέση του Προέδρου . Αφού βρέθηκαν και οι υπόλοιποι συνεργάτες, συνέταξαν το καταστατικό του συλλόγου, που πήρε την ονομασία «Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος». Το καταστατικό υποβλήθηκε μέσω του υπουργού των Εσωτερικών στο Βασιλιά Γεώργιο Α' για να εγκριθεί.

Το διοικητικό συμβούλιο του πρώτου έτους αποτελούσαν οι εξής: Γεωργ. Τζίνης, πρόεδρος, Γερ. Ευσταθίου, αντιπρόεδρος, Α. Ανδρεόπουλος, γραμματέας, Φ. Γριμάνης, έφορος των οργάνων, Ιω. Κρητικός, έφορος των ασκήσεων, Χρ. Νικολάου ταμίας και Σ. Θωμόπουλος, Λ. Κανελλόπουλος. Διαμ. Παραμυθιώτης, συμβούλοι.

Το Καταστατικό (που συντάχθηκε στη συνεδρίαση του Παναχ. στις 14 Ιουλίου), εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε στο φύλλο 238 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στις 27 Αυγούστου 1891.

Το καταστατικό της ομάδας...

Το καταστατικό της ομάδας...

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΝ ΤΟΥ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Επικυρωθέν παρά του συλλόγου κατά την συνεδρίασιν της 14 Ιουλίου 1891

Άρθρον 1ον. Συνιστάται σύλλογος εν Πάτραις υπό την  επωνυμίαν «Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος»

Άρθρον 2ον. Κύριος σκοπός του συλλόγου είνε η σωματική εξάσκησις των μελών αυτού και η διάδοσις της γυμναστικής εφ όλων των κοινωνικών τάξεων.

Άρθρον 3ον. Μέσα προς επίτευξιν του ανωτέρω σκοπού εισίν, η ίδρυσις γυμναστηρίων, η άσκησις των μελών επί της ανοργάνου, ημιοργανικής και οργανικής γυμναστικής, η σπαθασκία, η σκοποβολή, αι λεμβοδρομίαι, η κολυμβητική, αι πορείαι, η τέλεσις γυμναστικών αγώνων και παν άλλο μέσον συντελούν εις τον σκοπόν του συλλόγου.

Άρθρον 4ον. Το διοικητικόν συμβούλιον του συλλόγου συγκροτείται εξ εννεαμελούς επιτροπής, εκ τακτικών μελών εκλεγομένης, ήτοι α΄ προέδρου, β' αντιπροέδρου, γ΄γραμματέως, δ΄ταμίου, ε΄τριών συμβούλων, στ΄επόπτου των ασκήσεων, ζ΄εφόρου των οργάνων.

Άρθρον 5ον. Η εκλογή του διοικητικού συμβουλίου ενεργείται δια μυστικής ψηφοφορίας κατά την γενικήν συνέλευσιν των τακτικών μελών του συλλόγου, ήτις τη προσκλήσει του προέδρου συνέρχεται κατά το πρώτον δεκαήμερον του μηνός Ιουλίου εκάστου έτους, παρελθόντος δε τούτου ο σύλλογος συνέρχεται αυτοδικαίως υπό την προεδρίαν του πρεβυτέρου των μελών του συλλόγου. Το πρώτον διοικητικόν συμβούλιον καταρτίζεται άνευ μυστικής ψηφοφορίας αλλά τη απλή μόνον υποδείξει και παραδοχή του πλείστου των μελών.

Άρθρον 6ον. Τα μέλη του συλλόγου εισί α' τακτικά, β' επίτιμα, γ' εντεπιστέλλοντα, δ' εταίροι.

Άρθρον 7ον. Τακτικά μέλη του συλλόγου, δυνάμενα να παρίστανται εις τας συνεδριάσεις αυτού, γίνονται οι εγγράφως τούτο αιτούμενοι παρά του προεδρείου και εκλεγόμενοι δια μυστικής ψηφοφορίας των τακτικών μελών του συλλόγου. Τακτικά μέλη δεν δύνανται να εκλεγώσιν οι μαθηταί και οι άγοντες ηλικίαν ελάσσονα του 18ου έτους, εξαιρουμένων των φοιτητών.

Άρθρον 8ον. Επίτιμα μέλη του συλλόγου, ονομάζονται οι λόγω ή έργω υπέρ αυτού εργασθέντες και δια μυστικής ψηφοφορίας των τακτικών μελών του συλλόγου ανακηρυσσόμενοι.Άρθρον 9ον. Αντεπιστέλλοντα μέλη του συλλόγου γίνονται οι εκτός της έδρας αυτού διαμένοντες, εγγράφως δε προτεινόμενοι παρά δύο τουλάχιστον μελών αυτού· τα μέλη άλλων γυμναστικών συλλόγων γίνονται τοιαύτα τη απλή μόνον προς το προεδρείον εγγράφω αιτήσει των.Άρθρον 10ον. Εταίροι του συλλόγου γίνονται οι τούτο παρά του προεδρείου εγγράφως αιτούμενοι και μετά προηγουμένην μυστικήν ψηφοφορίαν των τακτικών μελών του συλλόγου, οίτινες όμως δεν δύνανται να παρίστανται εις τας συνεδριάσεις αυτού.

Άρθρον 11ον. Τα τακτικά μέλη του συλλόγου καταβάλλουσιν ως δικαίωμα εγγραφής δραχμήν, κατά μήνα δε μίαν και ημισείαν (1 1/2), τ΄ αντεπιστέλλοντα μέλη πληρώνουσι δραχμάς τρεις (3) καθ΄εξαμηνίαν, οι δε εταίροι δραχμήν κατά μήνα. Τ΄αντεπιστέλλοντα μέλη και οι εταίροι απαλάσσονται της προς εγγραφήν χρηματικής υποχρεώσεως.

Άρθρον 12ον. Ο πρόεδρος συγκαλεί τα τακτικά μέλη, εκτός της γενικής συνελεύσεως, εις τακτικήν συνεδρίασιν άπαξ του μηνός, εκτάκτως δε, οσάκις κρίνη τούτον αναγκαίον.

Άρθρον 13ον. Προς συγκρότησιν τακτικής ή εκτάκτου συνεδριάσεως απαιτείται η παρουσία του ενός τρίτου (1/3) των τακτικών μελών του συλλόγου. Μη κατορθωθέντος δε τούτου δια της πρώτης προσκλήσεως, αναβάλλεται η συνεδρία αύτη και συγκαλούνται εκ νέου τα μέλη, οπότε αυτοδικαίως αποτελείται απαρτία εκ των παρευρεθέντων μελών.

Άρθρον 14ον. Ημέρα εορτής του συλλόγου ορίζεται η πρώτη Κυριακή του μηνός Μαΐου εκάστου έτους.

Άρθρον 15ον. Ο σύλλογος έχει ιδίαν σφραγίδα, εκπροσωπείται δε υπό του προέδρου και του γραμματέως.

Άρθρον 16ον. Αι μερικώτεραι διατάξεις περιέχονται εν τω κανονισμώ όστις δέον να τηρήται απαρεγκλίτως ως και το καταστατικόν.

Άρθρον 17ον. Παν μέλος του συλλόγου μη συμμορφούμενον προς τας διατάξεις του κανονισμού υπόκειται εις τας σχετικάς ποινάς ας ούτος ορίζει.

Άρθρον 18ον. Το παρόν καταστατικόν θέλει υποβληθή αρμοδίως όπως τύχη της δια Β. διατάγματος εγκρίσεως. Ισχύει δε μέχρι της πρώτης Απριλίου του έτους 1893, οπότε δύναται να γίνη αναθεώρησις αυτού, αν το έν τρίτον των τακτικών μελών του συλλόγου ζητήση τούτο δι΄ αναφοράς προς το προεδρείον.

Εν Πάτραις τη 14η Ιουλίου 1891

Ο πρόεδρος και α.α. ο αντιπρόεδρος
ΓΕΡ. Α. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ[/acc_item]
[acc_item title="ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ..."]Η πρώτη είδηση για αθλητή του Παναχαϊκού ήταν για τον Αντώνιο Πεπανό, (και όχι Αθ.) που κέρδισε σε κολυμβητικούς αγώνες στην Αθήνα.

Εφ. Φορολογούμενος 30/08/1891

- Εις τον ημέτερον συμπολίτην κ. Αθ. Πεπανόν, συναγωνισθέντα εις τους άρτι εν Αθήναις διεξαχθέντα κολυμβητικόν αγώνα, προς τον κ. Κ. Παρασκευαΐδην και λοιπούς και εγκαρτερήσαντα πλειότερον πάντων των συναγωνιστών του, πολλά απευθύνομεν συγχαρητήρια. Αρκετά παρήγορον είναι ότι και η ημετέρα πόλις, δια φιλοτίμων αντιπροσώπων, δεικνύει ότι γνωρίζει να εκτιμά την αξίαν και την σημασίαν παρομοίων αγώνων οίτινες πλην της ενισχύσεως του φυσικού, κρατύνουσι και το ηθικόν φρόνημα των νέων.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1891
Ο Σύλλογος κάνει αίτηση να χρησιμοποιήσει το Δημόσιο Γυμναστήριο, Γούναρη και Κορίνθου (Στα σημερινά δικαστήρια) και παίρνει την άδεια. Το Γυμναστήριο ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου 1891. Στις 15 Σεπτεμβρίου, σε νέα Συνέλευση ψηφίζεται και ο κανονισμός και τις επόμενες ημέρες δημοσιεύονται στον τύπο αγγελίες ότι το γυμναστήριο λειτουργεί και όποιος θέλει να γραφτεί στον Παναχαϊκό μπορεί να διαβάσει το Καταστατικό και τον Κανονισμό.
Τα γραφεία του Συλλόγου ήταν στο Β' Σχολαρχείο.

pgs18910908pelop_gia_pgeole

Η Πελοπόννησος γράφει ότι το Δημόσιο Γυμναστήριο είναι στη διάθεση των μελών του Παναχαϊκού από τη Δευτέρα 9/9/1891 (Εφ. Πελοπόν. 08/09/1891)...

pgs18910912pelop1_gia_pgeole

Στις 12 δημοσιεύεται ότι θα γίνει Συνέλευση για την ψήφιση του Κανονισμού την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 1891...pgs18910912pelop2_gia_pgeoleΠάλι στην Πελοπόννησο στις 12 γράφει ότι εγκρίθηκε προ ημερών το Καταστατικό (ΦΕΚ 27/08/1891)

pgs18910912pelop3katastatiko_gia_pgeole

Στην τελευταία σελίδα δημοσιεύεται το Καταστατικό ώστε να το διαβάσει ο κόσμος. Η μόνη διαφορά είναι η υπογραφή του Προέδρου Γεώργιου Τζίνη (Ενώ στο καταστατικό που εγκρίθηκε είχε υπογράψει ο αντιπρόεδρος Γερ. Α. Ευσταθίου λόγω απουσίας του Προέδρου)

pgs18910920ep_gia_pgeole

Μετά το ψήφισμα του Κανονισμού δημοσιεύεται σε όλες τις εφημερίδες ότι όποιος θέλει να γίνει μέλος ας πάει στο γυμναστήριο να δει τον Κανονισμό και το Καταστατικό. Το γυμναστήριο ήταν διαθέσιμο για τον Παναχαϊκό 2 ώρες το πρωί και 2 και μιση ώρες το απόγευμα (Εδώ από την εφημερίδα Εμπορικός Παρατηρητής Πατρών 20/09/1891)

pgs18910920skopeftis_gia_pgeole

Και ένα άρθρο στην εφημερίδα Σκοπευτής στις 20/09/1891. Το δημόσιο γυμναστήριο καταλάμβανε το τμήμα του σημερινού τετραγώνου των δικαστηρίων προς την Κορίνθου, ενώ στο τμήμα προς τη Μαιζώνος το κράτος νοίκιαζε σε διάφορους καταστήματα. Εκείνες τις ημέρες ο δικηγορικός Σύλλογος μέσω Παυσανία Χοϊδά κάλεσε τον Ερνέστο Τσίλερ να δει το οικόπεδο και να φτιάξει τα σχέδια του δικαστικού μεγάρου (φτιάχτηκε 40 χρόνια αργότερα). Οι περισσότεροι δικηγόροι της Πάτρας (όπως και οι περισσότεροι γιατροί) ήταν μέλη του Παναχαϊκού...

xartispatras1885gymnastirio_gia_pgeole

Χάρτης του 1885 που δείχνει το Γυμναστήριο (40) και το Β' Σχολαρχείο (53) στην Κορίνθου κοντά στην Πλατεία Γεωργίου. Στο Β' Σχολαρχείο στεγάζονταν προσωρινά τα γραφεία του Παναχαϊκού το 1891...[/acc_item]
[/accordion]

Το σήμα του Παναχαΐκου...

Το σήμα του Παναχαΐκου...

Έρευνα-κείμενα-απόδοση: Μπάμπης Παπαδόπουλος...

Κλικ για Σχολιασμό

Αφήστε Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

PgeOle App για PC

Περισσότερα από ΒΟΛΕΪ