ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΝΔΡΕΣ

Γιάννης Πετράτος: Ο γεωπόνος του «κοκκινόμαυρου» κάστρου…

Ο Γιάννης Πετράτος με φόντο την σκεπαστή...

Ο Γιάννης Πετράτος με φόντο την σκεπαστή...

Ο ρόλος του πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Αφανής ήρωας, αφού η δική του δουλειά είναι αυτή που θα πρέπει να παρουσιάσει μια αξιοπρεπή εικόνα σε όσους επισκεφτούν την Αγυιά, κάθε φορά που η «βασίλισσα» αγωνίζεται… Κρίνεται απ’ όλους, προπονητές-παίκτες-παράγοντες-οπαδούς, που εύκολα μπορεί να… κατηγορήσουν το… χορτάρι (!!!) για ένα άστοχο σουτ, μια λάθος πάσα, ένα κακό κοντρόλ της μπάλας. Πόσο δύσκολο όμως είναι να συντηρείς ένα γήπεδο και πόσο μάλλον, το ιστορικό γήπεδο της Αγυιάς;

Το «Pge Ole» συνάντησε τον γεωπόνο του γηπέδου της Αγυιάς, τον Γιάννη Πετράτο, σε μια συνέντευξη που θα… απαντήσει σε όλους, για όλα όσα ίσως να έχουν αναρωτηθεί κάθε φορά που επισκέπτονται την έδρα της Παναχαϊκής και όχι μόνο…

Γιάννης Πετράτος: Η Αγυιά, η τυχαία βόλτα και η… γεωπονία (!!!)
Για τον Πατρινό και Παναχαϊκιώτη Γιάννη Πετράτο, αρκούσε μια βόλτα πίσω από το γήπεδο της Αγυιάς, για να του κινήσει το ενδιαφέρον σχετικά με την γεωπονία. «Περνώντας από μια πολυκατοικία εδώ πίσω από το γήπεδο είδα κάποιους τύπος να σκάβουν και να φυτεύουν και καθόμουν και τους παρακολουθούσα και είχε αρχίσει να μου αρέσει», μας λέει στο ξεκίνημα της συνέντευξης ο Πετράτος.

Παραλίγο… κομμωτής στην οικογενειακή «επιχείρηση» (σ.σ. έχοντας πάρει μάλιστα άδεια εξασκήσεως), τον κέρδισε η γεωπονία και η αρχιτεκτονική τοπίου, αγαπάει τόσο αυτό που κάνει, που αυτό είναι ευδιάκριτο σε ότι αναλαμβάνει. Το 2002, αποφοίτησε από την σχολή Τεχνολόγου Γεωπόνου με ειδικότητα αρχιτεκτονική τοπίου στην Άρτα και έκτοτε ξεκίνησε την ενασχόληση του με το αντικείμενο.

Αρχικά με κήπους, κατασκευές, συντηρήσεις και μεγάλους χώρους πρασίνου. Η αγάπη για την δουλειά του, τον έφερε σε επαφή με τις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρίες. Δεν άργησε να ξεκινήσει την δική του επιχείρηση. Συνιδιοκτήτης της εταιρίας «Εν Κήποις», η οποία κάνει συντήρηση και κατασκευή μεγάλων έργων και έργων πρασίνου. Πριν 4 χρόνια, το 2008, άρχισε η ενασχόληση και με τα γήπεδα. Βρέθηκε στο Παμπελοποννησιακό, σε συνεργασία με τα Ολυμπιακά ακίνητα και με τον Αντρέα Μαραγκάκη για να φτάσει στο γήπεδο της Παναχαϊκής, στο γήπεδο που μικρός ερχόταν να δει την αγαπημένη του ομάδα.

Πολυπράγμων άνθρωπος, ο Γιάννης Πετράτος είναι αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας και μέλος του συμβουλίου του Επιμελητηρίου της Αχαΐας. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας απάντησε σε όλα τα ερωτήματα, προσφέροντας μας σημαντικές πληροφορίες για να γνωρίσουμε ένα … άγνωστο κλάδο, πολύ ξεχωριστό, δύσκολο, αλλά και απαραίτητο για όσους ασχολούνται με τον βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο…

«Pge Ole»: Έχουμε ακούσει πολλά για το γήπεδο της Παναχαϊκής, για κάποια προβλήματα που υπήρχαν στον αγωνιστικό χώρο. Κάντε μας μια ενημέρωση για το τι έχει συμβεί από την μέρα που αναλάβατε το γήπεδο.
Γιάννης Πετράτος: «Καταρχήν το γήπεδο της Παναχαϊκής είναι ένα γήπεδο το οποίο έχει αρκετά προβλήματα κατασκευαστικά. Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν πολύ καλύτερα και να αντιμετωπίζουμε τα όποια προβλήματα έχει πιο γρήγορα και με καλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτή την στιγμή το γήπεδο είναι σε καλή κατάσταση γιατί η συντήρηση είναι λίγο πιο εντατική, και γιατί το καλοκαίρι πέρασε από πολύ μεγάλες δυσκολίες λόγο αρρώστιας και προβλημάτων με την άρδευση. Τώρα βοηθάει και ο καιρός βοηθάει πολύ και η λιγότερη χρήση που έχει αυτή την στιγμή το γήπεδο και σε συνεργασία με την εμπειρία που έχει η εταιρία μου. H εταιρία μου έχει την εμπειρία να συντηρεί τέτοιους χώρους σε όλες τις συνθήκες γι’ αυτό άλλωστε και στο Παμπελοποννησιακό τα αποτελέσματα της δικιάς μας συντήρησης -παρόλο που το γήπεδο ήταν γερασμένο- ήταν πάρα πολύ καλά και στους αγώνες Ουέφα και στους αγώνες της Super Leaque».

«Pge Ole»: Έχουμε ακούσει πολλά και για το Παμπελοποννησιακό και για την Αγυιά με επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τον αγωνιστικό χώρο και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Για να μπορέσουν να καταλάβουν και όσοι δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις με αυτό τον χώρο, πείτε μας λίγο πως ακριβώς λειτουργούν τα γήπεδα και τι δυνατότητες έχουν;
Γ.Π.: «Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κατά την δικιά μου άποψη ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα δεν μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να συντηρηθεί καλά πάνω από τα 3,5 ή 4 χρόνια. Επειδή στην Ελλάδα τα γήπεδα το 90% είναι φυτεμένα με ένα χορτάρι που προέρχεται από την βόρεια Ευρώπη, απαιτεί διαφορετικό και πολύ δύσκολο τρόπο συντήρησης. Αυτό το χορτάρι δεν ευνοείτε από τις καιρικές συνθήκες της Ελλάδας και γι’ αυτό τα περισσότερα γήπεδα έχουν τεράστιο πρόβλημα. Τα λίγα γήπεδα που δεν έχουν αυτό τον τύπο χορταριού -όπως το Καραϊσκάκη ή η Κέρκυρα- και κάποια άλλα γήπεδα τα οποία χρησιμοποιούν αμιγώς Μεσογειακό χορτάρι η διάρκεια ζωής του είναι τεράστια και η συντήρηση του είναι τελείως διαφορετική. Και από ότι βλέπετε και η εικόνα του είναι τελείως διαφορετική. Η επιλογή κατά την γνώμη μου του χορταριού που γίνετε στα Ελληνικά γήπεδα είναι λάθος».

Εικόνα από την αναμέτρηση της ΠΓΕ με τα Γιαννιτσά...

Εικόνα από την αναμέτρηση της ΠΓΕ με τα Γιαννιτσά...και το χαλί της Αγυιάς (!!!)

«Pge Ole»: Ποια θα ήταν η σωστή επιλογή;
Γ.Π.: «Πριν φτάσουμε στην σωστή επιλογή, να πούμε ότι γενικότερα στην Ελλάδα έχουμε και ένα πρόβλημα με τις ώρες χρήσης των γηπέδων. Για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε καλά ένα γήπεδο θα πρέπει να έχουμε και τις απαιτούμενες ώρες χρήσης. Αν μπούμε στην διαδικασία να το μελετήσουμε καλά, θα δούμε ότι ένα κεντρικό γήπεδο με ψυχρόφυλλο είδος χλοοτάπητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι πάνω από 4 ώρες την εβδομάδα. Άρα το ελάχιστο που μπορούμε, είναι και το καλύτερο για την συντήρηση του, ουσιαστικά για ένα παιχνίδι την Κυριακή και μια μικρή προπόνηση μεσοβδόμαδα η οποία δεν θα χρησιμοποιεί τα γκολπόστ, δηλαδή ένα συγκεκριμένο σημείο του γηπέδου που δέχεται μεγάλη πίεση κατά την διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων. Τώρα τι μπορούμε να κάνουμε για να καλυτερεύσουμε την εικόνα των γηπέδων και να μειώσουμε και το κόστος συντήρησης αλλά και να κάνουμε καλύτερη την ζωή και των ομάδων και των γεωπόνων; Θα το πω με έναν αδόκιμο όρο, πρέπει να «εκμεσογειεύσουμε» τα γήπεδα κατά την γνώμη μου. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε υλικά τα οποία προέρχονται από την περιοχή την οποία ζούμε. Όπως για παράδειγμα το «Καραϊσκάκη», έχει είδος αγριάδας. Η οποία έχει μικρότερο κόστος συντήρησης και καλύτερα αποτελέσματα στην μεγάλη χρήση. Και σε άλλα επίπεδα να μειώσουμε αισθητά τις ώρες χρήσης. Δεν μπορεί να αντέξει ένα κεντρικό γήπεδο που προορίζεται για αγώνες και προπονήσεις και αγώνες μαζί. Γι’ αυτό όλες οι μεγάλες ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν και βοηθητικά γήπεδα. Γι’ αυτό και στην Ευρώπη παρόλο που το συγκεκριμένο χορτάρι ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες της βόρειας Ευρώπης, παρόλα αυτά και στην Ευρώπη κάθε χρόνο αλλάζουν χορτάρι. Αν θέλουμε να μπούμε σε μια διαδικασία σωστής χρήσης των γηπέδων θα πρέπει να μειώσουμε αισθητά τις ώρες και λόγο της Ελληνικής ύφεσης να μπορέσουμε να το συντηρήσουμε πολύ καιρό».

«Pge Ole»: Υπάρχει κάποια αιτιολογία στο γιατί οι ομάδες επιλέγουν να παίρνουν αυτό το χορτάρι από την Ευρώπη;
Γ.Π.: «Εικόνα…!!!»

«Pge Ole»: Εικόνα μόνο ή και το κόστος;
Γ.Π.: «Και το κόστος παίζει ρόλο, αλλά ακόμα και στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να διαλέγουμε σωστά, δηλαδή δεν έχουμε μάθει να ρωτάμε τον επαΐοντα, δεν έχουμε μάθει να ρωτάμε αυτούς που πρέπει να ρωτάμε και δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα, λέμε ότι απλά θα βάλουμε ένα χορτάρι έτοιμο σε ρολά ή σπαρτό και δεν καθόμαστε να συζητήσουμε τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο θα το βάλουμε. Κοιτάμε μόνο την εικόνα και δεν κοιτάμε την ουσία του προβλήματος, δεν κοιτάμε ότι από κάτω θα πρέπει να έχει ένα τέλειο αποστραγγιστικό για να έχεις φεστούκα αυτή την στιγμή -το ψυχρόφυλλο είδος δηλαδή έτσι λέγετε-. Δεν κοιτάμε ότι τα μπεκ θα πρέπει να είναι τέλεια τοποθετημένα και να μην χάνουμε ούτε μισό τετραγωνικό και παρόλα αυτά το φτιάχνεις για να λες ότι έχει αρδευτικό σύστημα με αυτοματισμό».

«Pge Ole»: Να επιστρέψουμε λίγο στο κομμάτι της υποδομής της Αγυιάς;
Γ.Π.: «Η υποδομή του γηπέδου είναι ελλιπής και η άρδευση έχει αρκετά προβλήματα. Ενώ είναι ένα γήπεδο το οποίο έχει δαπανήσει πολλά χρήματα για την άρδευση και τον αυτοματισμό του, ο προηγούμενος συντηρητής για να μπορέσει ο άνθρωπος να το κρατήσει σε μια καλή κατάσταση είχε βάλει πρόσθετα μπεκ. Λοιπόν αυτά δεν γίνονται σε ένα γήπεδο το οποίο θέλει να πάει Α’ Εθνική ή θέλουμε να είναι σε καλή κατάσταση. Οι αυτοματισμοί πρέπει να είναι πλήρεις. Με μεσοβέζικες λύσεις δεν λύνουμε το πρόβλημα».

«Pge Ole»: Για την εικόνα που έχει και ο κόσμος όταν έρχεται στο γήπεδο και βλέπει κάποια μπαλώματα όπως τα λέμε εμείς στην γλώσσα μας. Τι παθαίνει το χορτάρι στην ουσία;
Γ.Π.: «Να μπούμε σε μια λεπτομέρεια που δεν την είπαμε προηγουμένως. Αυτού του τύπου τα γήπεδα το καλοκαίρι είπαμε και πριν ότι ταλαιπωρείτε αρκετά, από τις υψηλές θερμοκρασίες και από τα προβλήματα που έχει με αρρώστιες έντομα και ζιζάνια. Όταν ένα χορτάρι ξεπερνάει τα 3 χρόνια ζωής εμφανίζονται ζιζάνια. Τα ζιζάνια είναι ξένα χορτάρια, άλλου τύπου χορτάρι από αυτό που εμείς έχουμε σπείρει. Αυτά όταν είναι στο αρχικό τους στάδιο πρέπει να μπαίνουμε μέσα στο γήπεδο και να τα αφαιρούμε με τα χέρια. Γι’ αυτό και δημιουργούνται κάποιες μικρές εστίες. Τώρα περνάμε στην αρρώστια. Όταν το γήπεδο φτάνει σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, το χορτάρι παθαίνει κάποιες αρρώστιες όπως μύκητες, το λεγόμενο στην γλώσσα μας πύθιο. Αυτό δημιουργεί μεγάλα ή μικρά μπαλώματα μέσα στο γήπεδο τα οποία όταν δεν τα προλαβαίνουμε δημιουργούνται τρύπες, οι οποίες δεν είναι τρύπες από σκάψιμο, απλά καίγεται το χορτάρι. Αυτό το κάψιμο του χορταριού επανέρχεται μόνο με επισπορά η οποία γίνετε κρύους μήνες, ξεκινάει από Σεπτέμβρη Οκτώβρη, Νοέμβρη και τα λοιπά ή με επανατοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα, κόβουμε το κομμάτι που έχει καεί και τοποθετούμε καινούργιο. Αυτό έχει να κάνει και με το κόστος που έχει να δαπανήσει ο ιδιοκτήτης του γηπέδου. Δηλαδή εάν έχει χρήματα να δώσει για τη τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα μπαίνει έτοιμος. Εγώ είναι φαν της λογικής της σποράς, είναι λίγο πιο αργή η διαδικασία αλλά εμένα μου αρέσει περισσότερο».

Μπροστά από τους πάγκους, στην "καρδιά" της Αγυιάς...

Μπροστά από τους πάγκους, στην "καρδιά" της Αγυιάς...

«Pge Ole»: Για πόσο χρόνο μιλάμε;
Γ.Π.: «Συνήθως όταν τοποθετούμε ένα έτοιμο κομμάτι αυτό θέλει τους καλοκαιρινούς μήνες πάνω από 20 μέρες ενώ τους χειμωνιάτικους γύρω στις 10 μέρες για να δέσει. Η σπορά θέλει 15 με 20 μέρες, είναι πιο χρονοβόρα η διαδικασία αλλά για μένα είναι η καλύτερη».

«Pge Ole»: Χωρίς φαντάζομαι να γίνεται χρήση του γηπέδου;
Γ.Π.: «Στα σημεία εκείνα ναι, χωρίς χρήση του γηπέδου. Γι’ αυτό λέμε ότι θα ήταν καλύτερα να προλαβαίνουμε τις αρρώστιες. Σε αυτό το είδος χορταριού είναι πολύ δύσκολο να την προλάβεις, όπως επίσης είναι και επικίνδυνο. Υπάρχει αρρώστια που σε μια νύχτα κιτρινίζει το γήπεδο και εκεί δεν το προλαβαίνεις. Θα πρέπει να κάνεις προληπτικούς ψεκασμούς, οι οποίοι κοστίζουν αρκετά και αυτή την εποχή που ζούμε είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν, αλλά και μετά είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία να το επαναφέρεις να το γιατρέψεις. Το να συντηρείς ένα γήπεδο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το γήπεδο της Αγυιάς έχει κλείσει τα 4 χρόνια από τότε που μπήκε το χορτάρι και πάει για το 5ο, άρα σε αυτή την διαδικασία το γήπεδο αυτό ήδη έχει αρχίσει και έχει τα γνωστά προβλήματα που είπαμε και πριν. Το Παμπελοποννησιακό είναι από το 2004 κατασκευασμένο χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Φαντάζεσαι τι προβλήματα μπορεί να έχει το γήπεδο αυτή την στιγμή; Και με συντήρηση της εταιρείας μας η οποία τελείωσε το Δεκέμβρη του 2011 και αυτή την στιγμή έχουμε Νοέμβρη του 2012 έχουμε φύγει από εκεί αρκετούς μήνες και η κατάστασή του ήταν ούτως ή άλλως προβληματική, καταλαβαίνετε πως είναι τώρα. Η κατάσταση στα Ελληνικά γήπεδα είναι πολύ άσχημη και χωρίς χρήμα».

«Pge Ole»: Ακούμε πολλές φορές πως το γήπεδο είναι βαρύ, ο αγωνιστικός χώρος είναι κακός ή η μπάλα δεν κυλάει ή τα νερά…Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την υποδομή φαντάζομαι έτσι;
Γ.Π.: «Αυτά είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το γήπεδο. Έχει να κάνει με το τι έχεις κάνει πριν το τοποθετήσεις. Έχει να κάνει με το ποιος τον τοποθέτησε. Ο καινούργιος χλοοτάπητας δεν έχει να κάνει με το ότι μπαίνει ένα μηχάνημα ξηλώνει το παλιό και τοποθετεί καινούριο και είπαμε ότι φτιάξαμε το γήπεδο. Ο καινούργιος χλοοτάπητας είναι σκάψιμο κοντά 2m., είναι κροκάλα, είναι αποστραγγιστικά δίκτυα, είναι 3 ειδών πετρούλες, είναι ολόκληρη σπουδή. Δεν είναι ότι ξυπνάμε ένα πρωί, λέμε να αλλάξουμε χλοοτάπητα μπαίνει μια μπουλντόζα ξηλώνει τον χλοοτάπητα και κάνουμε δουλειά. Στο γήπεδο της Παναχαϊκής έχει γίνει μια υποτυπώδη δουλειά όχι όμως η καλύτερη που θα μπορούσε. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να τα κάνουμε όλα γρήγορα και χωρίς αποτέλεσμα, θα πρέπει να μάθουμε ότι για να μπορέσουμε να τελειοποιήσουμε ένα γήπεδο θα πρέπει να ακολουθήσουμε κατά γράμμα όλες τις οδηγίες ενός ειδικού».

«Pge Ole»: Σχετικά με τα μπεκ, υπάρχει συγκεκριμένη φορά που πρέπει να ποτίζουν;
Γ.Π.: «Όχι, τα μπεκ δίνουν το πότισμα και αυτά γυρίζουν αναλόγως πως θα τα ρυθμίσεις. Τα ρυθμίζεις να ποτίζουν 360 μοίρες, 180 μοίρες, αναλόγως. Ποτίζεις το γήπεδο με σειρά. Συνήθως εμείς το πάμε γύρο-γύρο και μετά στο κέντρο. Αυτό το γήπεδο είναι πρώτα κυκλικό και έχει στο κέντρο άλλες στάσεις, ενώ στο Παμπελοποννησιακό είναι κάθετα προς την πλάγια γραμμή».

Με το τηλεχειριστήριο στο χέρι για την ρύθμιση των μπεκ...

Με το τηλεχειριστήριο στο χέρι για την ρύθμιση των μπεκ...

«Pge Ole»: Έχετε αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα του κόστους. Πόσο κοστίζει να μπορείς να κάνεις άρτια χρήση του γηπέδου να μπορείς να το φτιάχνεις να το συντηρείς;
Γ.Π.: «Το κόστος συντήρησης ενός γηπέδου ποδοσφαίρου καινούριου, δηλαδή να έχει μπει φέτος νέος χλοοτάπητας, εννοούμε με την καλύτερη υποδομή. Το κόστος κυμαίνεται από 27 έως 35 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα, από τα υλικά συντήρησης, τα λιπάσματα, τους σπόρους, τα φάρμακα, χώματα που θα χρειαστεί για επισπορές, μηχανήματα που κάνουν κάποιες ιδιαίτερες εργασίες, εξαερισμούς κ.τλ., μέχρι και την βλάβη ενός μπεκ ή ενός μηχανήματος. Είναι ένα κόστος το οποίο για μένα είναι σωστό. Η αγορά έτσι κοστολογεί σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για να αλλάξουμε λίγο το θέμα, ο γεωπόνος της Άρσεναλ πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα για πολλά περισσότερα λεφτά από αυτά που συζητάω. Κι ας μην πούμε και το ποσό γιατί δεν χρειάζεται. Αν πάρεις προβληματικό γήπεδο, αυτός στον οποίο ανήκει το γήπεδο θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω, γιατί θα πρέπει να μπουν παραπάνω φάρμακα από αυτά που προβλέπονται. Παραπάνω σπόροι, μην ξεχνάτε ότι ο σπόρος ο σωστός, που μπαίνει σε ένα γήπεδο κοστίζει από 9 έως 12 ευρώ το κιλό, ενώ ο σπόρος που μπαίνει σε έναν κήπο απλό κοστίζει 5 η 5,5 ευρώ το κιλό. Καταλαβαίνεται ότι δεν μπορεί να μπει μια απλή μηχανή να κουρέψει το γήπεδο, πρέπει να μπει τρακτέρ το οποίο και αυτό κοστίζει».

«Pge Ole»: Έχουμε εικόνα από παιχνίδια σε κάποιο τάκλιν να ξηλώνεται ολόκληρο κομμάτι και μετά να το ξαναπατάνε να το βάλουνε μέσα. Αυτό έχει να κάνει με τα δέσιμο του χορταριού;
Γ.Π.: «Θα σου δώσω ένα παράδειγμα από τον αγώνα Ολυμπιακός-Λάτσιο πρόπερσι στο ΟΑΚΑ. Εκεί είχα την τύχη τα Ολυμπιακά ακίνητα να με καλέσουν να εκτιμήσω το θέμα. Εκεί είχε γίνει το εξής, είχαν βιαστεί να χρησιμοποιήσουν το γήπεδο, στο οποίο η τοποθέτηση του χλοοτάπητα έγινε Αύγουστο και με χαλασμένο αρδευτικό σύστημα. Εκεί λοιπόν είχαμε ένα τεράστιο θέμα. Χρησιμοποιήσανε το γήπεδο πριν καν δέσει χωρίς να έχει ποτιστεί αρκετά και με μια τοποθέτηση που έγινε την πιο λάθος στιγμή που θα μπορούσε να γίνει. Αύγουστο δεν φτιάχνεις ποτέ γήπεδο, είναι τραγικό λάθος να τοποθετείς χλοοτάπητα με 40 βαθμούς κελσίου. Δεν πρόκειται να δέσει ποτέ όσο νερό και να του ρίξεις και με χαλασμένο αρδευτικό το οποίο ποτίζανε με βυτία, είναι τεράστιο πρόβλημα. Κι αν υπολογίσουμε ότι το αρδευτικό δεν είναι κάτι τυχαίο, είναι μελέτη ολόκληρη, δηλαδή όταν φτιάχνουμε αρδευτικό υπολογίζουμε τα χιλιοστά νερού που πρέπει να πέσουν στον χλοοτάπητα την ώρα που πρέπει να ποτίσουμε, τα λεπτά που πρέπει να ποτίσουμε κ.ο.κ. Πολλές φορές αν είναι καινούριος ο χλοοτάπητας και τα δευτερόλεπτα που πρέπει να ποτίσουμε… Υπολογίζουμε τα πάντα, την υγρασία, την περιοχή που βρίσκεται. Δηλαδή αν τον Σεπτέμβρη στην Πάτρα ο χλοοτάπητας θέλει πότισμα 5 λεπτά ανά 3 μέρες, ο χλοοτάπητας στην Θεσσαλονίκη θέλει 5 λεπτά ανά 5 μέρες. Δηλαδή είναι λίγο μπερδεμένη η υπόθεση τον Σεπτέμβρη. Δεν μπορεί να φτιάξει ο καθένας ένα αρδευτικό σύστημα χωρίς να ξέρει στοιχεία για την… ζωή του χλοοτάπητα».

«Pge Ole»: Οι κύκλοι ή οι γραμμές πέρα από την εικόνα εξυπηρετούν σε κάτι άλλο;
Γ.Π.: «Μου το ζητούν συνήθως τα τηλεοπτικά κανάλια για να τους βοηθάνε στα πλάνα και 3D που κάνουν για τις γραμμές του οφσάιντ και λοιπά».

«Pge Ole»: Δεν έχει καμία άλλη πρακτική εφαρμογή;
Γ.Π.: «Ξεκίνησε στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο γήπεδο του Ατρόμητου αυτή η ιστορία και μάλιστα με πατρινό γεωπόνο. Ξεκίνησε με κύκλους ομόκεντρους στην σέντρα για ομορφιά. Αυτό όμως μετά έγινε κάτι πρακτικό. Καταρχήν βοηθάει και εμάς στο κούρεμα και δεύτερον βοηθάει πολύ τα τηλεοπτικά κανάλια αλλά και τους παίκτες και τους προπονητές έτσι ώστε να οριοθετήσουν κάποια πράγματα μέσα στο γήπεδο. Είναι κάτι το οποίο πλέον το ζητάνε όλοι. Εκτός από ομορφιά λοιπόν έχει να κάνει και με πρακτικούς λόγους».

«Pge Ole»: Εγώ θα επιστρέψω πάλι σε κάτι που μου έχει «χτυπήσει» το μάτι. Είχαμε φέτος κάποιες συναυλίες εδώ και είχε γίνει ένας μεγάλος ντόρος σχετικά με πόσο θα επιβαρυνθεί ο αγωνιστικός χώρος από τις συναυλίες, από τον κόσμο κτλ. Πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει;
Γ.Π.: «Τεράστια. Αλλά εκεί έχει να κάνει με την ευελιξία και την εμπειρία του γεωπόνου και με τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει ο ιδιοκτήτης. Γίνονται οι συναυλίες, αλλά θα πρέπει να υπολογίσει και ένα κόστος για την ανακατασκευή του σημείου που θα χαλάσει. Εμένα η εταιρία μου ήταν εδώ και κατά την διάρκεια του στησίματος της συναυλίας και κατά την διάρκεια της συναυλίας και μετά το στήσιμο. Όταν αποφασίζεται να γίνει μια συναυλία εμείς κάνουμε 3 μέρες να κοιμηθούμε. Αλλά είμαστε εδώ, βλέπετε κανένα πρόβλημα στα σημεία που χρησιμοποιήθηκαν; Είναι πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν σε μια τέτοια διαδικασία για αυτό καταφέρνουμε και κερδίζουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Και στο Παμπελοποννησιακό κάνανε πολλές συναυλίες, ο χλοοτάπητες μέσα σε λίγες μέρες φτιαχνότανε. Αυτό έχει να κάνει και με την εμπειρία του συντηρητή, έχει να κάνει και με το κόστος που υπολογίζεται να δαπανηθεί αμέσως μετά την συναυλία και έχει να κάνει και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις όλη αυτή την διαδικασία. Πρέπει να είσαι εδώ, δεν μπορείς να το αφήσεις. Ο άνθρωπος που έρχεται -και χωρίς να θέλω να κακολογήσω προς θεού- να στήσει για να φτιάξει μια συναυλία εκείνη την ώρα, τον ενδιαφέρει να γίνει γρήγορα η δουλειά του, δεν τον ενδιαφέρει το χορτάρι. Εκεί θα μπεις σε μια διαδικασία με κάποιες προστριβές να του πεις «σήκωσε το κουτί, μην το σέρνεις μέσα», εκεί πρέπει να είσαι μπροστά να του φωνάξεις, να συζητήσετε, να του εξηγήσεις. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις εσύ την δουλειά σου».

«Pge Ole»: Σας έχει τύχει συναυλία με πολύ μεγάλη ζημιά;
Γ.Π.: «Ναι, έγινε με τους Scorpions πολύ μεγάλη ζημιά που είχε πολύ κόσμο μέσα στο χορτάρι».

«Pge Ole»: Χωρίς κάποια προφύλαξη;
Γ.Π.: «Ότι και να λένε, δεν υπάρχει προφύλαξη για το χορτάρι σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες. Ότι και να κάνουμε».

«Pge Ole»: Το λέω γιατί σε κάποιες συναυλίες έχουμε δει ένα πλαστικό που τοποθετούν πάνω από το χορτάρι.
Γ.Π.: «Για μένα δεν υπάρχει καμία προστασία. Θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι όταν κάνουμε μια συναυλία να ξέρουμε ότι αυτό το κομμάτι το πιθανότερο είναι να χαλάσει. Και εκεί με το που τελειώσει η συναυλία θα πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία με τον γεωπόνο και τον συντηρητή του γηπέδου -αν δεν είναι γεωπόνος-, έτσι ώστε να προβλέψουμε τα πάντα και να έχουμε ανθρώπους που να παρακολουθούν την διαδικασία. Εμείς με τους Scorpions είχαμε τεράστιο πρόβλημα γιατί η συμφωνία ήταν να μπει πολύς κόσμος μέσα. Μπήκε πολύς κόσμος μέσα, γνωρίζαμε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα, ότι θα έχουμε βλάβες και το χειρότερο ήταν ότι την επόμενη μέρα είχαμε τους Πανελλήνιους αγώνες στίβου και η εικόνα του χορταριού δεν ήταν και η κατάλληλη και η ενδεδειγμένη».

«Pge Ole»: Πιο είναι το χειρότερο που σας έχει συμβεί σε συντήρηση;
Γ.Π.: «Το χειρότερο όλων ήταν ένα πρωί που ξυπνάω, το χορτάρι το είχα αφήσει καταπράσινο και ένα έντομο μου είχε φτιάξει τους Ολυμπιακούς κύκλους μέσα στο χορτάρι. Και έπρεπε να το σώσω μέσα σε λίγες ώρες, γιατί είχαμε αγώνα με την Κέρκυρα. Τελικά τα καταφέραμε γιατί είχαμε κάνει ψεκασμό προληπτικά».

2 Σχόλια

2 Comments

Αφήστε Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

PgeOle App για PC

Περισσότερα από ΒΟΛΕΪ